Rusko má některá z nejcennějších neznečištěných nejlepších půd planety a bude-li se to striktně kontrolovat, tak zůstanou bez GMO a bez chemikálií, přičemž jejich produktivita může růst, zatímco Evropa bude v úpadku, řekl RT geopolitický analytik William Engdahl.  Ruští poslanci předložili návrh zákona zakazujícího GMO. Zákonná předloha navržená ruskému parlamentu staví produkci a distribuci GMO na roveň terorismu. Od Ruska se očekávalo, že po vstupu do Světové obchodní organizace (WTO) dovolí na svém trhu produkci a distribuci GM potravin.

Avšak v březnu ruský president Putin řekl, že země zůstane nedotčená GM, aniž by tím nějak své závazky k WTO porušovala.

[quote align="center" color="#999999"]

RT: Co si myslíte o posledním v ruském parlamentu projednávaném zákonu, který dává producenty GM, kteří by tyto předpisy porušili, na roveň teroristům. Není to trochu přehnané?

William Engdahl: Podle povídání na ruských mediálních blozích by měl být trest za vědomé ilegální zavádění GMO plodin v Rusku srovnatelný s tím, jaký se ukládá teroristům, kteří vědomě ubližují lidem. Záměr zastavit džina genetických manipulací rostlin a organismů a zase ho nacpe do lahve je pro budoucnost lidstva dobrý. Povídání o 20 procentním nárůstu sklizně u některých GMO je naprostý nesmysl. Nikde na světě neexistuje dokázaný dlouhodobý nárůst sklizní z GMO plodin, protože jsou modifikovány kvůli zvýšení sklizní. Takže je to jen mýdlová bublina, kterou Monsanto, Syngenta a další GMO giganti vkládají do svých ukolébavek pro veřejnost, abychom si mysleli, že jde o nějaké dobro.

RT: Sníží toto opatření, pokud bude přijato, počet GM produktů na trhu?

WE: Doufám, že ano. Nedostal jsem se k paragrafům tohoto zákona, ale myslím si, že ten směr, jaký ministerský předseda Medveděv před dvěma či třemi měsíci naznačil, co se týče obratu čelem vzad u GMO, vypadá, že dostal zelenou i od WTO. Ještě před rokem to vypadalo, že GMO budou v Rusku běžnou věcí, což by byla katastrofa. Myslím, že jde o to, že v Rusku jsou některé z nejcennějších nezničených z nejlepších půd na této planetě, a pokud se udrží bohatství těchto vynikajících půd, budou-li přísně kontrolovány, aby byly bez GMO a bez chemikálií z Roudnupu nebo Arrazynu, což je oblíbený jed Syngenty, tak mohou být na světových trzích označeny, že jsou organické. Rusko je velký vývozce na německý trh, do Západní Evropy, Evropské unie i jinam, protože tam je toho velký nedostatek. Takže cokoliv, co Rusko udělá, bude blokovat GMO i jinde, pamatujte, že EU dlouhé roky nedávala certifikace pro komerční pěstování GMO. V EU je velká opozice veřejnosti k Monsantu i přes všechnu nakloněnost GMO ve zkorumpované Evropské komisi v Bruselu nebo i v německé vládě. Obyvatelstvo je v tom stejně ale naprosto neoblomné, tohle v jídle nechtějí.

RT: Jak mohou být spotřebitelé nejlépe chráněni před neúmyslným koupením geneticky modifikovaných potravin?

WE: To mohou být celkem snadno. Především mohou udělat to, co zkusil stát Kalifornie, a Monsanto utratilo miliony dolarů, aby to zablokovalo a zkusilo to znova. Stát Washington to také zkusil, a zase ta samá situace, Monsanto utratilo miliony dolarů, aby vytvořilo falešnou lobbovací kampaň. I stát Vermont to zkusil, a ten uspěl a zavedl označování produktů, které obsahují více než 0,9 procenta GMO, což je v EU podobné. Je to označování na regálech, když si koupíte krabici s vločkami Kellogg’s Cornflakes, tak máte jistotu, když se podíváte a vidíte, jestli to není z GMO kukuřice v mých vločkách, které bude jíst mé dítě, nebo jestli to je to GMO svinstvo, kterého by se Kellogg rád zbavil. To je první krok. Další věc spočívá v tom, že se lidé budou informovat o tom, co jedí. Podporujte místní farmáře. To není nic proti technologiím. Viděl jsem to přímo v Německu i jinde v Evropě, že řádně prováděné organické zemědělství vytváří větší výnosy při sklizni než průmyslové zemědělství. Produktivita je vyšší, kvalita je lepší. Ta zvířata, která jsou řádně krmená, trávu spásající krávy a slepice, to jsou skutečné krávy a slepice, není to ono syntetické pseudo-maso, které si kupujeme z regálů supermarketů ve velkých prodejních řetězcích Evropy a USA. Je to tedy cosi, co je od Ruska velkým pozitivním přínosem.

Zdroj: rt.com