Jen den poté, co FBI vydala zatykač na 5 čínských vojenských činitelů, hlásí Caixin, že v Hong Kongu byl Nezávislou komisí proti korupci (čili proti-úplatkářskou komisí) zatčen Fang Fang – bývalý CEO JPMorgan Asia. Je to určitě zajímavá shoda okolností v načasování; a ač jsou zatím podrobnosti vzácné, vypadá to, že zatčení je spojeno s najímáním dětí čínských činitelů. Bloomberg hlásí, že Fang odmítl po propuštění na kauci s omezením, že neopustí Hong Kong, cokoliv komentovat. Caixin hlásí:


[quote align="center" color="#999999"]

48 letý místopředseda investičního bankovnictví v Asii u Morgan Chase a bývalý CEO Číny Fang Fang byl nedávno v Hong Kongu zatčen Nezávislou komisí proti korupci, zatím je podezření, že důvodem by mohlo být najímání dětí funkcionářů, aby se získaly projekty a páky.

Tyhle zprávy nezávisle na sobě reportérům sdělily dva nezávislé zdroje informací pod podmínkou anonymity…

Zdroje poukázaly, že odsud by mohl foukat vítr, a Fang byl později propuštěn na kauci s omezením cestovat. Musí čekat a spolupracovat s vyšetřovateli a s právními úkony spojenými s tímto případem.

„Skandály vykvasily, a tak za to bude muset někdo zaplati,“ řekla před tím osoba blízká JPMorgan Chase reportérovi New Financial.

„Čínský místní tým investičního bankovnictví JPM Asian se teď cítí v ohrožení.“ A to i ti, co se dostali jen do blízkosti JP Morgan. JP Morgan Chase rovněž bankéřům pomáhá najmout advokáty, aby se vyrovnali s možným budoucím vyšetřováním. „Hlavní investiční banky mají teď plné ruce práce s vnitřními šetřeními a s právním poradenstvím.“

„Je to stejné jako u amerického ministerstva spravedlnosti, které obviní investiční banky, ale ty investiční banky obecně podstrčí jednotlivé lidi, aby fungovali jako obětní beránci,“ říkají ředitelé investičních bank. [/quote]

Že by stará prostá odveta? Samozřejmě – tou velkou odvetou bude zítřejší podepsání „svatého grálu“ plynové dohody s Ruskem.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com