NASA oznámila plány na pěstování rostlina na Měsíci do roku 2015 v projektu konstruovaném ke zvýšení šancí lidstva na úspěšnou kolonizaci vesmíru. Bude-li úspěšný, pak tým Lunar Plant Growth Habitat začne psát historii prvním přesazením života ze Země na jiné nebeské těleso, čímž vydláždí cestu lidem, aby se zařídila daleko trvanlivější obyvatelnost. „Pokud vyšleme rostliny, a těm se bude dařit, tak tam nejspíš můžeme i my,“ říká NASA.


Vědci, kontraktoři a studenti budou spolupracovat, aby vytvořili malý 1 kg „soběstačný habitat“ obsahující semena a materiál k růstu, pro vyslání na Měsíc. Aby se to tam dostalo, plánuje NASA, že se sveze s dodávkou nákladu navíc u přistávacího modulu Moon Express, což je komerční kosmická loď najatá Google Lunar X Prize.

„Po přistání koncem roku 2015 se k semínkům přidá do modulu voda a jejich růst bude monitorována po 5-10 dnů a porovnáván s kontrolní bází na Zemi. Mezi semínky budou huseníčky, bazalky a tuříny,“ uvádí činitelé NASA v tiskovém prohlášení.

Pro vědce bude představovat obtíž podnítit růst rostlin v drsném měsíčním prostředí. Je třeba počítat se zlomkovou gravitací a lunární radiací, i když rostliny přiletí se svým vlastním zásobníkem vody a dostatkem vzduchu pro pět dnů růstu. Kamery a senzory budou rostliny monitorovat a posílat data zpět na Zem.

3D vytištěný model habitatu. Ten bude obsahovat sadbu a veškerý materiál, který potřebují, aby vyklíčily spolu s kamerami a senzory posílání dat zpět na Zemi. Foto: Hemil Modi.

NASA nastínila důležitost dokončení takovéhoto experimentu s poznámkou, že to, „aby se se dařilo rostlinám je potřebné k podpoře života kolonistů (potraviny, vzduch, voda),“ a že taková zeleň poskytne i „psychologický komfort, jak ukazuje popularita skleníků v Antarktidě a na Kosmické stanici.“

Dostat ta semínka na Měsíc se zařídí přes pomoc od mise Moon Express lander a kosmická loď se staví u soukromé společnosti Moon Express, aby se dokončila v Google Lunar X Prize. 20 milionů dolarů bude cena udělená prvnímu týmu, který „přistane na povrchu Měsíce a popojede 500 metrů po lunárním povrchu a pošle obrázky a data zpět na Zemi,“ s uzávěrkou 31. prosince 2015.

Tento experiment nejenže NASA pomůže dovědět se více o tom, jak rostliny rostou v podmínkách testovacího prostředí, ale také se dotkne širších otázek o možnosti zřízení habitatů i pro lidi jinde ve vesmíru.

Počítačová ilustrace Moon Express Lander. Obrázek: Moon Express „Mohou lidé žít a pracovat na Měsíci? Ne ho jen navštívit na pár dnů, ale zůstávat tam desetiletí? Prvním krokem je z hlediska dlouhodobé přítomnosti vyslat rostliny,“ říká NASA. „Ty obsahují genetický materiál, který může radiace poškodit, stejně jako u lidí a může se na nich otestovat lunární prostředí pro nás, takže budou fungovat jako ‚kanárci v uhelném dole‘.“

Tento projekt je pozoruhodný rovněž pro svou relativní skrovnost. Planetární vědec Dr. Chris McKay při rozhovoru pro Tarun Wadhwa od Forbes před dvěma desetiletími odhadoval, že takový projekt bude stát 300 milionů dolarů, ale dnes to pro NASA bude obnášet jen 2 miliony dolarů.

V kroku, který Wadwa popsal jako „brilantní mix kreativity a úspornosti,“ NASA rovněž rozešle duplikáty těchto habitatů do škol po celé Americe tak, aby děti a studenti mohli pěstovat a monitorovat ty samé rostliny, jaké se pošlou na Měsíc.

Tahle část projektu zabije dvě mouchy jednou ranou: NASA to umožní z davových zdrojů provést kontrolní experimenty nezbytné pro jakákoliv vědecká šetření, přičemž se do toho také zapojí a inspiruje nová generace se sny o výzkumu planet.

I semena bazalky, kterou vidíte výše, budou tvořit součást nákladu na Měsíc. Foto: WillowGarde ners / Creative Commons

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: independent.co.uk