Roboti už mezi námi žijí, měli by ale mít ta samá práva, jako lidé, a měli bychom mít dovoleno je mučit? Tohle může vypadat jako otázky ze science fiction filmu, ale tohle patří k tomu druhu otázek, které bude třeba zodpovědět v ne tak vzdálené budoucnosti.  BBC uvedla, že Kate Darling, výzkumnice z Massachusetts Intitute of Technology, je skutečným fandou experimentování a nemá strach dělat hloupým robotům strašlivé věci.


Robotické cítění: Koukni, jak vypadá roztomile. Pamatuj ale, že je to jen robot!

Robotická etika: Kate Darling (na obrázku), výzkumnice z MIT, se ptá, zda si vytvoříme tak silné emoční vazby ke strojům, že lidé k nim nemohou být krutí, i když ví, že nejsou živé. Měli by tedy roboti mít práva?

Směje se a má tě rád: Sledování, jak je dinosauru Pleo mučen, vyvolá u lidí silné psychofysiologické reakce.

Darling jako součást svých psychologických experimentů lidem nabídla, aby si pohráli s robotem Pleo, s dinosauří hračkou pro děti. Roztomilý měkoučký Pleo má důvěřiva očka a batolivé pohyby. Když ho vyndáš z balení, je jak novorozené štěňátko – neumí ani chodit, a musíš ho všechno naučit.

Ale po hodině mazlení a roztomilostí to Darling přeladí. Dá účastníkům nože, sekyrky a další zbraně a nařídí jim ty hračky mučit a rozčtvrtit. To, co se stane pak, je daleko dramatičtější, než jsme předpokládali, říká. Většina účastníků odmítne jejím rozkazům vyhovět.