Ve snaze chránit své zemědělství, ekonomiku a zdraví svých občanů se Itálie nedávno stala první zemí, která oficiálně zakázala pěstované maso.

Kultivované maso, známé také jako laboratorně pěstované maso, vzniká v laboratoři pětistupňovým procesem, při němž se replikují kmenové buňky zvířete, které se pěstují v řadě bioreaktorů a poté se smíchají s přísadami, aby se vytvořila realističtější struktura. Podle poradenské společnosti McKinsey & Company se buňky masa poté odčerpají v odstředivce, zformují a zabalí pro distribuci.

V příspěvku na Facebooku z 16. listopadu italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida uvedl: „Na obranu zdraví, italského výrobního systému, tisíců pracovních míst, naší kultury a tradice, díky dnes schválenému zákonu je Itálie prvním národem na světě, který je v bezpečí před sociálními a ekonomickými riziky syntetických potravin,“ uvádí se v anglickém překladu.

Zákon prošel italským senátem poměrem hlasů 159-53 a byl podpořen zemědělskými skupinami v zemi, které se snažily ochránit italský masozpracující průmysl v hodnotě 10,1 miliardy dolarů.

Mezi snahy ve Spojených státech zablokovat laboratorně pěstované maso nebo zajistit, aby spotřebitelé věděli, co kupují, patří zákon z roku 2018 v Missouri, který zakazuje označovat potraviny rostlinného původu a laboratorně pěstované potraviny jako „maso“.

„Tento zákon rovněž zakazuje uvádět v omyl jako maso výrobek, který nepochází ze sklizeného užitkového dobytka nebo drůbeže,“ uvádí se v zákoně.

13. listopadu podal floridský státní poslanec Tyler Sirois návrh zákona, jehož cílem je zakázat ve státě „výrobu, prodej, držení nebo distribuci pěstovaného masa“.

„Zemědělství a chov dobytka jsou pro Floridu neuvěřitelně důležitá odvětví,“ řekl republikánský zákonodárce pro Politico. „Proto si myslím, že tato diskuse je pro náš stát velmi důležitá.“

Pokud by se návrh zákona HB 435 stal zákonem, mohly by být restaurace a obchody, které jej poruší, pokutovány až do výše 5 000 dolarů a výrobci, zpracovatelé, balírny nebo distributoři, kteří budou potraviny nesprávně uvádět nebo označovat, by mohli být pokutováni až do výše 10 000 dolarů za každé porušení.

Wilton Simpson, komisař floridského ministerstva zemědělství a spotřebitelských služeb, se plně ztotožňuje se snahou pana Siroise.

„Bez této legislativy by na Floridě mohlo být k dispozici netestované, potenciálně nebezpečné a téměř neregulované laboratorně vyrobené maso,“ uvedl pan Simpson v prohlášení pro The Epoch Times.

„Jednou z mých hlavních povinností je zajistit bezpečnost a zdravotní nezávadnost našich potravin a chránit floridské spotřebitele, a právě to tento návrh dělá.“

Dne 22. listopadu se opatření přesunulo do podvýboru pro zemědělství, ochranu a odolnost.

Zdroj: theepochtimes.com