Některé v současnosti používané pesticidy byly ve skutečnosti vyvinuty během druhé světové války pro použití ve válce. (Foto: Flickr)

Je „bio“ opravdu bio? No, ne i ano. Přestože se bioprodukty nestříkají a nenatírají stejnými látkami jako neekologické, jsou bioprodukty stále postřikovány biopesticidy.

Biopesticidy jsou určité druhy pesticidů odvozené z přírodních materiálů, jako jsou zvířata, rostliny, bakterie a některé minerály. Biopesticidy jsou relativně bezpečnější strategií než používání pesticidů odvozených od syntetických chemikálií. Ve srovnání s nimi také představují nízká rizika pro člověka a životní prostředí.

Látky postřikované na konvenční produkty mohou mít vysoce toxické kumulativní účinky na všechny formy života. Zdá se, že aktivismus v této oblasti začal v 60. letech 20. století, kdy byla v roce 1962 vydána kniha Rachel Carsonové „Tiché jaro“. Ta důrazně vystupovala proti používání syntetických chemikálií v zemědělských podnicích. Byla zaměřena na syntetické chemické sloučeniny, které se tehdy používaly k hubení hmyzu a plevelů.

Insekticidy jako DDT a herbicidy jako 2,4-D (předchůdce Agent Orange) byly zemědělcům široce dostupné po druhé světové válce. V letech 1945 až 1972 se používání pesticidů ve Spojených státech zdesetinásobilo.

Carsonové kniha, která byla podnětem k přijetí zákona o ochraně životního prostředí v roce 1970, sehrála velkou roli při zákazu zemědělských látek, jako je DDT, v roce 1972. Tento nebezpečný nárůst používání pesticidů bohužel pokračuje dodnes, stejně jako korupce v agenturách, které mají za úkol kontrolovat bezpečnost těchto látek. Obrovskou korupci jsme zaznamenali například v souvislosti se schvalováním geneticky modifikovaných potravin.

Jistě, bio nemusí být zcela „bio“, ale existuje dobrý důvod, proč mnoho lidí dává přednost ekologicky označeným produktům. Jedním z hlavních důvodů je, že konvenční produkty jsou postřikovány látkami, které byly původně vyvinuty jako nervový plyn pro chemickou válku:

V publikaci z roku 2004, kterou vydala The Ontario College of Family Physicians, se vysvětluje,

„Pro pochopení této kontroverzní otázky je užitečné podívat se na historii používání pesticidů. Před druhou světovou válkou pesticidy, které používáme dnes, ještě neexistovaly. Některé v současnosti používané pesticidy byly ve skutečnosti vyvinuty během druhé světové války pro použití ve válce. Organofosfátové insekticidy byly vyvinuty jako nervové plyny a fenoxy herbicidy, včetně 2,4-D (nejčastěji používaný herbicid v Kanadě), byly vytvořeny k likvidaci japonské úrody rýže a později byly použity jako součást Agent Orange k defoliaci rozsáhlých oblastí ve válce v džungli. Po druhé světové válce se tyto chemické látky začaly používat jako pesticidy v zemědělské výrobě, k ekologickým postřikům okolí, k hubení komárů a k individuálnímu použití v domácnostech a na zahradách.“

Existují údaje týkající se těchto látek. Studie z roku 2019 publikovaná v časopise Environmental Research s názvem „Intervence v oblasti ekologické stravy významně snižuje hladinu pesticidů v moči u amerických dětí a dospělých“ zdůraznila, že strava je hlavním zdrojem expozice pesticidům u dětí i dospělých ve Spojených státech. Bylo zjištěno, že ekologická strava významně snižuje expozici neonikotinoidům, OP pyretroidům a 2,4-D, přičemž největší snížení bylo pozorováno u malathionu, klothianidinu a chlorpyrifosu.

Výzkumníci poznamenali, že všichni jsme vystaveni „koktejlu toxických syntetických pesticidů, které jsou spojovány s řadou zdravotních problémů, z naší každodenní stravy“. Vysvětlují, že „certifikované biopotraviny jsou vyráběny bez těchto pesticidů“, a kladou si otázku: „Může konzumace biopotravin skutečně snížit hladinu pesticidů v našem těle?“.

Aby to zjistili, otestovali čtyři americké rodiny, které obvykle nejí biopotraviny. Množství všech pesticidů zjištěných v těle kleslo v průměru o 60,5 % po pouhých šesti dnech na ekologické stravě.

„Nejprve jsme testovali hladinu pesticidů v jejich tělech při neekologické stravě po dobu šesti dnů. U každého účastníka studie jsme zjistili 14 chemických látek představujících potenciální expozici 40 různým pesticidům. Patřily mezi ně organofosfáty, pyretroidy, neonikotinoidy a fenoxy herbicid 2,4-D. Některé z nalezených pesticidů jsou spojovány se zvýšeným rizikem rakoviny, neplodnosti, poruch učení, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a dalších.“

K nejvýznamnějšímu poklesu došlo u třídy pesticidů s nervově paralytickými látkami zvanými organofosfáty. Do této třídy patří chlorpyrifos, vysoce toxický pesticid spojovaný se zvýšeným výskytem autismu, poruch učení a sníženým IQ u dětí.

Organofosfáty jsou jednou z nejběžnějších tříd chemických látek používaných k hubení hmyzu na zelenině, protože mají vysokou účinnost a široké spektrum působení. jsou natolik škodlivé pro vyvíjející se mozek dětí, že vědci požadují jejich úplný zákaz.

Studie zveřejněná v časopise British Journal of Nutrition provedla metaanalýzu na základě 343 recenzovaných publikací, které ukazují na „statisticky významné a smysluplné rozdíly ve složení mezi ekologickými a neekologickými plodinami/potravinami na bázi plodin“.

Studie zjistila, že fenolické kyseliny jsou o 19 % vyšší v biopotravinách, flavanony o 69 % vyšší v biopotravinách (souvisí se sníženým rizikem několika chronických onemocnění souvisejících s věkem), stilbeny o 28 % vyšší v biopotravinách, flavony o 26 % vyšší v biopotravinách, flavonoly o 50 % vyšší v biopotravinách a antokyany o 51 % vyšší v biopotravinách.

Kromě nutričního obsahu byly ve studii měřeny také koncentrace toxického kovu kadmia (Cd), přičemž bylo zjištěno, že v konvenčních potravinách byly zjištěny „výrazně vyšší koncentrace“. Zdá se, že konvenční potraviny obsahují téměř o 50 % více tohoto těžkého kovu než biopotraviny. Kromě toho byly zjištěny významné rozdíly i u dalších minerálních látek a vitaminů.

Pokud jde o rezidua pesticidů v neekologických potravinách, autoři zjistili, že objem reziduí pesticidů byl čtyřikrát vyšší u konvenčních plodin.

Další studie provedená vědci z RMIT University publikovaná v časopise Environmental Research zjistila, že konzumace ekologické stravy po dobu pouhého jednoho týdne významně snižuje expozici pesticidům u dospělých osob až o 90 %.

Nakonec, bio není úplně „bio“, pokud není vypěstováno vlastními silami bez přidaných pesticidů. Dříve bio znamenalo zcela přírodní, ale dnes jsou biopotraviny potraviny a nápoje vyrobené metodami odpovídajícími standardům ekologického zemědělství. A tyto normy nemusí být zcela a úplně stoprocentně „bio“ nebo přírodní.

Není to tak dávno, kdy byly světové potraviny zcela organické, a to ve všech významech tohoto slova. Dnes však většina zemědělců nemá zájem přecházet na nákladnější a méně pohodlné výrobní metody, které jsou vyžadovány pro certifikaci ekologického zemědělství, takže to omezuje nabídku, což zbytečně prodražuje biopotraviny. Vlády navíc často dotují konvenční zemědělství, což náklady snižuje.

Zdroj: