„Rozhodl jsem se vyměnit ministra obrany Ukrajiny. Oleksij Reznikov má za sebou více než 550 dní plnohodnotné války… Domnívám se, že ministerstvo potřebuje nové přístupy a jiné formáty interakce jak s armádou, tak s celou společností,“ řekl Zelenskyj. (Novinky.cz, 3. 9. 2023)

Všichni vedoucí vojenských náborových středisek v jednotlivých ukrajinských regionech budou odvoláni. Náborový systém „by měli řídit lidé, kteří přesně vědí, co je to válka a proč jsou cynismus a úplatkářství ve válečné době zradou,“ řekl Zelenskyj a slíbil, že odvolané úředníky nahradí vojáci, kteří byli zraněni a nemohou již bojovat. (Blesk.cz, 21. 8. 2023)

„Jsou dvě kategorie lidí – jedni už jsou v armádě a druzí se bojí vyjít ven, aby nebyli odvedeni, a žádný plat je nepřinutí opustit své domovy,“ řekl majitel ukrajinské továrny. (Novinky.cz, 15. 8. 2023)

„Až 80 tisíc Ukrajinců v branném věku se může nacházet v Polsku, kam uprchli, aby nemuseli vstoupit do armády a válčit s Ruskem. Někteří z nich využili úplatky, aby získali falešná osvědčení o zdravotní nezpůsobilosti. Ukrajinci nyní zvažují jejich trestní stíhání. Nebude to však lehké.“ (Forum24, 6. 9. 2023)

„Ukrajina snížila požadavky na zdravotní způsobilost pro službu v armádě… Předvolání nyní budou moci obdržet například muži s diagnózami jako asymptomatická infekce virem HIV, klinicky vyléčená tuberkulóza nebo mírné a krátkodobé projevy duševních poruch…Tolerovat se má také pomalu postupující onemocnění centrálního nervového systému s menšími funkčními poruchami nebo virová hepatitida s malým poškozením jater.“ (Novinky.cz, 4. 9. 2023)

„Podle amerických zpravodajců Ukrajina v konfliktu stále více riskuje. Americká Ústřední zpravodajská služba zřejmě podceňuje a zároveň nechápe míru odhodlání Ukrajinců bojovat proti Rusům i přes riziko, že válka může přerůst v konflikt mezi Ruskem a celým Západem. Chování Zelenského jako šéfa ukrajinských ozbrojených sil je pro CIA stále méně čitelné.“ (Tydenikhrot.cz, 13. 7. 2023)

„S manželem nežijeme spolu, rodina je oddělená. Máme možnost se vídat, ale ne tak často, jak bychom chtěli. Mému synovi se stýská po otci,“ přiznala prezidentova manželka Olena. (Extra.cz, 6. 9. 2023)

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj: původně herec, scénárista, televizní moderátor. V sedmnácti se účastnil televizní humoristické soutěže KVN (Klub věsjolych i nachodčivych, Klub vtipných a pohotových). V roce 1997 v ní zvítězil. V květnu 2019 se stal prezidentem Ukrajiny. V únoru 2022 byl globálními korporacemi obsazen do hlavní role divadelního dramatu podle literární předlohy Alexe Jonese The Great Reset: And the War for the World. Po úvodních slibných útocích proti globálnímu zlu v podobě putinovského Ruska a velkolepých setkáních se světovými státníky, ale přestal poslouchat režiséra. Hraje vlastní hru. Slibovaná rychlá vítězství se nekonají. Řady herců rychle řídnou. Někteří zahynuli, část utekla, další se skrývají. Náklady na představení rostou. Investoři jsou neklidní. Rozpadla se mu rodina. Aby představení (a sebe) zachránil, zahájil čistku v souboru. Na scénu povolává invalidy a nemocné. Chybu hledá všude jinde, jen ne u sebe. Není ani vtipný ani pohotový. Je nevypočitatelný, zlostný, arogantní a mstivý. Vyhlásil válku vlastní zemi. Snad se mu nepodaří ji zničit. God Save Ukraina! God Save the World!

Jan Hnízdil