Poté co Donald Trump podepsal nařízení, které podporuje dva kontroverzní ropovody, ochránci přírody zuří.  Trump nařídil, aby byly odstraněny překážky související se stavbou dvou hlavních ropovodů a plynovodů, které Obamova administrativa rezolutně zamítla po protestech ochránců přírody a domorodých Američanů.


Nový americký prezident podpořil projekty Keystone XL a Dakota Access, kde bude použita americká ocel. Při podepisování opatření pro Keystone XL, Trump řekl, že to vytvoří „mnoho pracovních míst, 28 000 pracovních míst, skvělých stavitelských pozic“.

Trump sám uskutečnil vícenásobné finanční investice do Dakota Access Pipeline a do společností stojící za nimi.

RT píše:

Stavba bude „za podmínek, které mají být sjednány u nás“ řekl Trump a citoval jako příklad, že komponenty pro potrubí mají být vyrobeny v USA.

Jiné prezidentovy nařízeny, podepsané v úterý, zahrnovaly urychlení pro hodnocení životního prostředí u projektů s kritickou infrastrukturu a zefektivnit „těžkopádný“ regulační proces při výrobě v USA.

„Regulační proces v této zemi se stal pěkným nepořádkem.“ řekl Trump. 

Úterní akce nebyly technicky exekutivní nařízení, ale prezidentské memorandum, výkonné akce zařazené těsně pod, ale se stejnou silou. Na rozdíl exekutivního nařízení nemusí být prezidentské memorandum počítáno, včetně odhadnutí nákladů nebo citován autority pdo kterou je vydáno.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer připomněl reportérům v úterý, že ropovod Dakota Access Pip je z 93 procent dokončen. Trumpovým záměrem je sednout si se všemi zainteresovanými ve stavbě ropovodu, včetně domorodých Američanů a vyjednat tu nejlepší dohodu pro všechny, řekl Spicer.

Nová administrace chtěla začít schvalovací proces pro Keystone XL „co nejrychleji to bude možné.“ řekl Spicer.

Trumpovo rozhodnutí bylo rychle odsouzeno ochránci přírody, aktivisty domorodých Američanů, neziskovou organizací American Civil Liberties Union a velkým počtem demokratických zákonodárců. Seantor Bernie Sanders řekl, že USA „si nemůže dovolit budovat nový ropovod, který nás ještě více donutí ke spalování fosilních paliv“ a nechal se slyšet, že udělá vše pro to, aby obě stavby zastavil.

Právník kmene Standing Rock Sioux Tribe řekl, že rozhodnutí bylo učiněno „narychlo a nezodpovědně.“ Kmen prý chystá podniknout právní kroky proti Trumpovu nařízení a dodal, že ropovod a plynovod představují riziko, nejen pro zásobování pitnou vodou, ale také pro miliony Američanů, kteří žijí po proudu řeky. 

Jedna z hlavních organizací v protestech ve Standing Rock, Indigenous Environmental Network, nazvala Trumpovo rozhodnutí „šíleným a extrémním a o nic menšího než útoky na naše národní předky.“




Loading...