Turecký vicepremiér Numan Kurtulmus popsal masovou střelbu v instanbulském klubu jako útok pod falešnou vlajku organizovaný členy tajné služby. „Ukazuje se, že útok v Reina nebyl jen útok teroristické organizace, ale byla do toho zapojena i tajná služba. Byl to důmyslně plánovaný a organizovaný čin.“ řekl Kurtulmus během rozhovoru pro A Haber. 


Middleeasteye.net píše:

Islámský stát se přiznal k tomuto útoku během kterého zabil 39 lidí, přičemž říkají, že šlo o odplatu za zapojení turecké armády do bojů v Sýrii. Byl označený jako první, jasně tvrdil, že chystá velký útok v Turecku i navzdory obvinění za několik útoků, včetně bombového útoku na letišti v Instanbulu. 

Turecko již zatklo dva Čínany ujgurského původu, podezřelých ze zapojení do této střelby.

Podezřelí, jménem Omar Asim a Abuliezi Abuduhamiti byli zatčeni z důvodu obvinění, že „jsou členy teroristické organizace“, „za držení zbraní bez zbrojního průkazu“ a „jako spolupachatelé při vraždě 39 lidí“ citovala státní Anadolu Agency státního zástupce.

Svědek v hlavní Anatolském města Konya uvedl, že viděl Asima s útočníkem, který střílel v nočním klubu, uvedla agentura minulý pátek.

Střelec zůstává, i přes masivní pátrání, stále na svobodě.

Oficiální úřady minulý týden uvedli, že útočník byl pravděpodobně turecký ujgur, přičemž autority uvedly, že hledají i možnou existenci ozbrojené buňky ve které by byly zapojeni jiní útočníci ze Střední Asie.

Ujgurové jsou turecky mluvící muslimové z neklidného Xinjiangského regionu daleko vzdálenému západní Číně.

Zabiják, známý pod kódovým jménem Ebu Muhammed Horasani, zmizel, poté co ukončil život 39 lidí v klubu ve městě Reina, jen 75 minut před koncem roku. 

Podle agentury Anadolu bylo nejméně 35 lidí v souvislosti s útokem zadrženo.

39 lidí bylo v tomto luxusním klubu na břehu řeky Bosphorusu zabito, přičemž 27 z nich byli cizinci z Libanonu, Saudské Arábie, Izraele, Iráku nebo Maroka.

Zdroj:  wire.com



Loading…