Izraelská zpravodajská komunita se děsí úniku důvěrných dat odhalených USA, že uniknou do Ruska a z něj k jeho blízkému spojenci Íránu. Izraelská média tvrdí, že Tel Aviv je vyděšen z úniků důvěrných dat Moskvě a od ní do Teheránu, hlásí noviny Independent s odkazem na údajnou tajnou schůzku mezi izraelskými a americkými zpravodajskými činiteli.


Muž na bicyklu míjející 14. listopadu 2016 v izraelském Tel Avivu vývěsky se jmény amerického zvoleného prezidenta Donalda Trumpa (Photo: Reuters / Baz Ratner)

Podle těchto novin se izraelské úřady děsí, že výměna důvěrných dat s USA může vést k možnosti, že se k těmto informacím dostane Rusko a Írán. V posledních 15 letech dostalo americké zpravodajství některé části izraelských přísně tajných informací, které by mohly být po inauguraci zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa vyzrazeny.

Zvolený americký prezident je znám svým přátelským postojem k Rusku a k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který je zase zadobře s íránskými úřady. Podle izraelského žurnalisty Ronen Bergmana nedávno proběhla tajná schůzka mezi činiteli amerického a izraelského zpravodajství.

Zdroje tomuto žurnalistovi řekly, že Putin má na Trumpa „nátlakové páky“ a zrovna tak i američtí činitelé varovali své izraelské protějšky, že by měly být při sdílení důvěrných dat s Bílým domem a s Národní zpravodajskou radou „opatrné“. Chtějí-li se Izraelci vyhnout únikům tajemství z Tel Avivu do Teheránu, tak jim Američané radili, aby Washingtonu žádné informace nepředávaly, dokud se nevyjasní, že nikdo Trumpa nevydírá, a že ten nemá s Ruskem pro prezidenta nepatřičné vztahy. 

Pokud by se izraelská utajená data neudržela důvěrná, tak by to bylo nejvážnější ohrožení národního bezpečnosti tohoto státu od počátku tohoto století, kdy se spolupráce mezi izraelskou a americkou zpravodajskou komunitou zintenzivnila. Podle zpráv byla většina společných operací mezi zpravodajskými komunitami těchto dvou zemí vedena proti Íránu a malá část jich byla proti Hezbollahu a Hamasu.

Zdroj: southfront.org