Petrohradští vědci chtějí do konce letošního roku dokončit předklinické studie jedlé vakcíny proti covidu-19, která má mít příchuť rjaženky (zakysané jogurtové mléko, pozn. red.). (Foto: Flickr)

O vývoji jedlé vakcíny proti covidu-19 vědci informovali v dubnu letošního roku.

Jedlá vakcína má na organismus stejný vliv jako jakákoliv jiná. Vytváří se imunitní odpověď.

Rozdíl od obvyklých vakcín spočívá v tom, že asimilace vakcíny začíná ve sliznici, díky čemuž se v tělу mohou vyvinout imunoglobuliny třídy A (IgA).

„Vakcína bude lyofilizovaná vysušená tableta obsahující probiotikum,“ uvedl již dříve ředitel oddělení molekulární mikrobiologie Ústavu experimentální medicíny Alexandr Suvorov.

Podle něj se bude preparát prodávat v lékárnách a bude vhodný pro děti i důchodce.

Rjaženka je tradiční fermentovaný mléčný výrobek na Ukrajině a v Rusku. Vyrábí se z pečeného mléka fermentací kyselinou mléčnou.

Zdroj: snews.com