Potravinové regály a obchody s rybami jsou plné různých druhů ryb z různých částí světa. Každý den obvykle slyšíme, jak jsou ryby zdravé a že bychom je měli jíst dvakrát týdně, také kvůli obsahu Omega 3 mastných kyselin. Ale jsou ve skutečnosti vážně ryby, tak zdravé, jak si myslíme? Je pravda, že ryby obsahují plno prospěšných látek jako jsou důležité vitaminy, minerály a Omega 3 mastné kyseliny. Avšak, měli bychom vědět, že to není tak jednoduché. V průměru lidé nejedí moc ryb. Je to z důvodu malého výběru kvalitních ryb, vysoké ceny nebo kvůli naší neznalosti prospěšnosti ryb? Mohla by se však přidat i obava, že ryby ze zamořeného moře nejsou zdravé? 


Mořské znečistění

Mořské znečistění je hlavní problém, který chceme důkladně prozkoumat. Mimo nezbytných látek, ryby obsahují ingredience, které jsou nebezpečné pro naše zdraví nebo dokonce i jedovaté. Protože většinou žijí v takových přírodních podmínkách, které jsou otrávené, obsahují těžké kovy. Množství těžkých kovů v rybách, závisí na typu ryby, jejím věku, váze a především na místě, z kterého kde byla ulovena. Jedna z hlavní kritérií také je, že ryby které jsou na vrcholu potravního řetězce a jedí jiné velké ryby (např. žralok, tuňák), v sobě obsahují mnohem více těžkých kovů. Čím více tuku ryby obsahuje, tím více těžkých kovů v ní můžete najít. Kvůli tomu se doporučuje při konzumaci větších a tučnějších ryby, aby jste odstranili kůži a tuk, předtím než je začnete jíst.

Sledujte označení na obalech

Díky současným nařízením musí být na obalu vyznačeno obchodní název ryby a její druh (např. mořský okoun, losos), způsob produkce (chycena v moři, chycena ve vnitrozemí, vypěstována na farmě) a rybářské zóna, kde byla chycena (pro ryby z farmy to znamená vyznačit zemi, kde prošly poslední fází pěstování).

Rybářské a radioaktivní zóny

Pokud se bavíme o „divokých“ rybách, tak musí být na rybách uvedena jejich zóna, kde byli odchyceni (pro farmářské ryby země jejich chovu). Rybářské zóny jsou vyznačeny pod mezinárodní klasifikací (FAO + odpovídající číslo). 

Jak jsme zmínili dříve, kvalita ryb závisí na geografické lokaci, kde byly ryby uloveny. U tohoto bodu je důležité zmínit, problematiku lovení ryb v radioaktivních oblastech. Katastrofa v jaderné elektrárně Fukušima v Japonsku se stala několik let zpět. Mnoho z nás už na tuto katastrofu zapomnělo, ale věřte tomu, že můžeme stále pociťovat její následky. Radioaktivní znečistění z  Fukušima má obrovský vliv na oceán. Více než 300 tun znečištěné vody vpluje do moře každý den a odtamtud se tato voda dostává do celého severního a západního pobřeží amerického kontinentu. 

Místní ryby z  Fukušima vykazují vysoký level radiace a japonská vláda zde zakázala lovit ryby na účel jídla. Když se podívat na tuňáka nebo balení lososa, najdete zde informaci, která vám říká, kde byla ryba ulovena. Je to velmi podstatná informace, protože nyní budete schopni rozpoznat, jestli byla ryba ulovena v oblasti radiace. Pamatujte, že ryby které byly ulovena v oblastech: FAO 61, 67, 71, 77 a 87 jsou z radioaktivních oblastí a jsou označeny červenou barvou!


Někteří lidé stále věří, že studie, které měly kontrolovat kontaminaci způsobenou Fukušimou v Pacifickém oceánu ukázali, že kontaminace v rybách není tak špatná. Stále existují lidé, kteří si myslí, že je radiace v těchto oblastech těžko zaznamenatelná. 

Avšak tyto studie nejsou pravdivé, tato situace je mnohem vážnější, než se zdá. Všechny tyto provedené studie jsou založeny na lžích a falešných datech. TEPCO lže od prvního dne této katastrofy a přináší falešná data institucím a vědcům, kteří na těchto studiích pracují. Většina radiace a kontaminace, kterou ukazuje mapa a naznačuje spad ve vzduchu a vodě, pochází z období pouhých 10 dní.

Pravda je však taková, že TEPCO uznalo, že lhalo o této katastrofě a datech. Dělalo to tak po dobu dvou let! Tato katastrofa stále trvá a radiace stále uniká. Kontaminovaná voda stále uniká do Oceánu a ryby na západním pobřeží USA se mění na něco nepoživatelného.

Ta horší část ale je, že biologové a mnozí další vědci, kteří zaznamenali alarmující hladiny radiace, kryjí TEPCO i společně s politiky. Nebo pojďme říct, Nukleární spolek. Kdyby vyšli ven s těmito informacemi, tak by přišli o práci nebo obživu.

Pravdou je, že pokud vezmete jakoukoliv studii provedenou ohledně Fukušimské katastrofy, vezmete její výsledky a znásobíte je 60x až 100x, tak budete mnohem blíže pravdě. A to je dost pádný důvod na to, nekonzumovat ryby z Pacifického oceánu.

Zdroje: 1, 2, 3, 4