Nedávný článek Washington Post o „ruských hackerech" ukázal, jak je snadné uveřejnit nepravdivou informaci pomocí předních médií, píše komentátor Forbes Kalev Leetaru. Noviny Washington Post uveřejnily 31.prosince článek, nazvaný „Ruští hackeři pronikli do energetické sítě USA prostřednictvím společnosti ve Vermontu, tvrdí američtí úředníci". Noviny uvedly, že v počítačovém systému společnosti Burlington Electric údajně našli programový kód, spojený s ruskými hackery.


„Rusové neuváděli do provozu kód k ohrožování činnosti společnosti, ale, jak uvádějí anonymní úředníci, proniknutí do energetické sítě má obrovský význam, protože znamená potenciální velkou zranitelnost", tvrdí se v článku. Je fakt, že po několika hodinách materiál opravili: ukázalo se, že doba a okolnosti útoku na počítačovou síť zatím nejsou známy. Útok vyvrátila i samotná společnost Burlington Electric. Uvedla, že podezřelý program byl objeven pouze v jednom notebooku, který nebyl připojen ke společné síti.

„Příběh o ruských hackerech, kteří pronikli hluboko do energetické sítě USA a jsou schopni uvrhnout národ do tmy kliknutím na spínač, se najednou změnil ve vyprávění o jednom notebooku, na němž byl jeden škodlivý program a který vůbec nebyl připojen k síti", píře novinář ve Forbesu.

Noviny Washington Post upozornily na zprávu Burlington Electric a doplnily článek až za půldruhé hodiny. To svědčí o tom, že se noviny ani nepokoušely spojit se zástupci společnosti před uveřejněním materiálu a prověřit fakta, uvádí Kalev Leetaru.