Mongolsko požádalo ruskou stranu, aby posoudila otázku o poskytnutí zvýhodněného úvěru v částce zhruba 100 miliard rublů, informuje Lenta.ru. Představitelé asijské země přitom ovšem neupřesnili, na jaké účely tyto peníze potřebují. Moskva vydání prostředků zamítla, jelikož kvůli „chybějící informaci o tom, na jaké účely mongolská strana úvěr potřebuje, a finančním parametrům přijatelným pro mongolskou stranu nepokládá ruská strana za možné předmětně žádost partnerů projednat", zdůrazňuje se v protokolu ze schůzky zástupců obou zemí.


Zasedání rusko-mongolské mezivládní komise pro obchodně-ekonomickou a vědecko-technickou spolupráci se konalo 13. prosince v Ulánbátaru. V únoru podepsal ruský prezident Vladimir Putin zákon o odepsání dluhu Mongolska vůči Rusku.

V souladu se smlouvou se dluh ve výši 174,2 milionů dolarů Mongolsku promíjí z 97 %. Zbývající část půjčky Mongolsko včas nesplatilo.

V dokumentu bylo řečeno, že „existence neurovnaných finančních závazků Mongolska vůči Rusku se stala zadržujícím faktorem rozvoje dvoustranné investiční spolupráce". Ulánbátar má nyní převést Moskvě 3,8 milionu dolarů.

Zdroj: sputniknews.com