Barack Obama přijímá proti Rusku nějaká „tajná“ opatření, která, na rozdíl od sankcí, bude pro vládu nového prezidenta Donalda Trumpa těžké rušit, řekl v interview pro The Atlantic člen Výboru rozvědky Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Adam Schiff. Politik, který, jak uvádí The Atlantic, obvinil Rusko ze zásahů do prezidentských voleb v USA ještě dříve, než to oficiálně udělal Bílý dům, si postěžoval, že Donald Trump se podle jeho názoru nechystá držet tvrdého kurzu vůči Rusku.


„Nejsem si jistý, že prezident Trump zavede nějaké sankce. <…> Spíš mám obavy, že brzy zruší ta opatření, která jsme už přijali", řekl.

Právě proto se Schiff domnívá, že Obamova vláda musí „co nejrychleji udělat to, co se chystá udělat".

„Mohou to být nějaké sankce, které Obama může vyhlásit jednostranně, ale ty také nemusí vydržet prověrku časem. Ty tajné kroky, které podniká dnes, bude pro příští vládu těžké rušit. A to bude také velký signál pro Rusko", řekl.

Na otázku, co je to za kroky, Schiff odpověděl, že existuje „řada alternativ", ale odmítl je vyjmenovávat. Jednou z nich je prý podle jeho slov „odhalení korupce v Kremlu".

Kongresman také vyčetl Obamovi „přílišnou opatrnost" vůči Rusku a svým demokratickým kolegům to, že nedokázali přesvědčit občany USA o nutnosti věnovat pozornost „ruskému zásahu".

Obvinění, že Kreml údajně ovlivňoval americké volby, a to i prostřednictvím hackerských útoků na server Demokratické strany, nejednou zazněla na adresu Moskvy během předvolební kampaně.

Podobná prohlášení v říjnu okomentoval Vladimír Putin.

Podle jeho slov v materiálech, které uveřejnili hackeři, „není nic v zájmu Ruska", a hysterie je vyvolávána proto, aby byla odpoutána pozornost veřejnosti od obsahu materiálů, uveřejněných hackery.

Zdroj: zerohedge.com