Před dvěma dny vykřičený turecký prezident Erdogan, který se teď s mrmláním přiklání k ruské sféře vlivu spolu s odklonem od NATO, obvinil USA z podpory a vyzbrojování ISIS a řekl, že má na podporu svého tvrzení „potvrzující důkazy“: „Poskytují podporu teroristickým skupinám včetně ISIS,“ řekl v úterý Erdogan během projevu v Ankaře s dodatkem, že koaliční síly USA „poskytují podporu teroristickým skupinám včetně Daesh, YPG, PYD. Je to velice jasné. Mám potvrzené doklady s obrázky, fotkami a videi.“


Přirozeně, že USA by nemohly nechat tato obvinění bez odpovědi, což udělaly ve středu, kdy popřely Erdoganova tvrzení a Turecko obvinily z šíření „falešných zpráv“.

A v online prohlášení vystaveném na webu turecké ambasády adresovaném těm, „které zajímá pravda,“ americká ambasáda v Ankaře varuje před „hroznou dezinformací šířenou tureckými médii“ ohledně role Washingtonu a jeho spojenců při konfliktu v Sýrii. Ambasáda zavrhla tvrzení, že vytvořila nebo podporovala ISIS nebo skupiny kurdských militantů, jako jsou Lidové ochranné jednotky (YPG) a Kurdská strana pracujících (PKK), kdy Tureckem jsou obě označovány za teroristické organizace a jsou aktivní v severní Sýrii.

„Vláda Spojených států nepodporuje DAESH. Vláda Spojených států ani v minulosti DAESH nevytvořila, ani nepodporovala. Tvrzení, že vláda Spojených států DAESH podporuje, jsou nepravdivá,“ napsala ambasáda, když k označování ISIS použila arabsko-jazyčný akronym. „Vláda Spojených států YPG nebo PKK zbraně neposkytla – tečka. Teroristické útoky PKK a značné násilí této skupiny v Turecku jsme opakovaně odsuzovali.“

Prohlášení se potom uchyluje k žehlení pomuchlaných diplomatických vztahů s Tureckem slovy: „Jelikož vedeme proti ISIL mohutnou kampaň, tak nadále úzce spolupracujeme s našimi protějšky v turecké vládě při určování, jak bychom mohli své úsilí o porážku ISIS posílit a tuto metlu, která ohrožuje lid obou našich zemí, odstranit. K tomu patří probíhající diskuse o tom, jak nejlépe podpořit syrskou opozici a turecké síly ve střetu s ISIL u al Bab. 


Mezitím, ač USA ISIS odsuzují a označily ji za teroristickou organizaci, tak ISIS od US obdržela zbraně prostřednictvím Washingtonem podporovaných syrských rebelů, ať už válečně, nebo jim je dali. Panuje přesvědčení, že CIA dohlíží na omezený program vyzbrojování sil „umírněné“ opozice, které však byly následně odhaleny, že jsou součástí al-Kaidy a al-Nusry.

Není jasné, má-li Erdogan opravdu „doklady“ o americké podpoře ISIS (snad díky nedávným anonymním dodávkám od Mossadu), a pokud ano, zda je opravu ochoten je uvolnit, aby se z nich mohla těšit i veřejnost.

Zdroj: zerohedge.com