Policejní útvar New York City (NYPD) říká, že sikhští policisté teď už mohou nosit kompletní turbany a brady až dva palce dlouhé. „Chceme, aby newyorská policie byla tak diverzifikovaná, jak je to jen možné, a myslím si, tohle nás na cestě k tomu hodně posune,“ řekl podle CNN ve středu komisař NYPD James O’Neil.


„Je to významná změna v uniformě naší policie, tak musíme postupovat opatrně. A teď mám příležitost takové změny dosáhnout a myslím, že už bylo na čase, abychom to provedli.“

Nošení turbanu a udržování plnovousu na bradě nebo nezkracovaných vlasů je u Sikhů náboženská praxe, pro kterou používají spirituální výraz „kesh“.

O’Neil řekl, že v NYPD je asi 160 sikhských policistů, ten jen v zemi největším policejním útvarem a také nejdiverzifikovanějším. Policista NYPD a prezident národní Asociace sikhských policistů Gurvinder Singh řekl, že je útvaru vděčný za vstřícnost k jeho víře.

„Teď už budu moci sloužit s turbanem na hlavě,“ řekl. „Je to ohromný pocit. Teď, až budou další zkoušky, tak je podstoupí více sikhských policistů.“

Středeční změny přichází po žalobě z loňského léta, kdy muslimský policista NYPD, jak řekl, byl suspendován a zbaven policejní placky a zbraně za to, že nosil plnovous delší než podle předpisů.

Syed byl později znovu zařazen a obdržel dočasný soudní zákaz od federálního soudce Manhattanu, ale jeho případ zůstává otevřený. Tato hromadná žaloba prohlašuje současnou politiku NYPD za protiústavní a usiluje o nové předpisy dovolující 2 palcové brady, aby to bylo v souladu s islámskou doktrínou.

Zdroj: thehill.com