Kanál CBC vzal interview u novináře The Washington Post Grega Millera, který se účastnil vytváření nedávného materiálu o názoru CIA na otázku zasahování Ruska do prezidentských voleb v USA. V článku se uvádí, že Miller se vyjádřil na obranu používání anonymních zdrojů i při vytváření „výbušných" materiálů a zdůraznil, že kvůli tomu se zpráva nestává méně hodnotnou.


Během tohoto týdne se v médiích objevovala „ohromující" obvinění o zásahu Ruska do prezidentských voleb v USA, píše CBC. Nejdříve The Washington Post uvedl: CIA je přesvědčena, že ruská vláda využila kybernetickou špionáž, aby ovlivnila výsledky amerických voleb a pomohla Donaldu Trumpovi stát se prezidentem.

Novinář The Washington Post Greg Miller, který se účastnil vytváření tohoto materiálu, řekl CBC, že tento případ se „opírá o mnoho zdrojů z různých částí vlády".

A ve středu NBC News uveřejnilo pokračování tohoto příběhu sdělením o názoru CIA, podle níž činnost ruských hackerů řídil osobně ruský prezident Vladimir Putin .

Jedním z typických znaků obou zpráv bylo to, že v prvním i ve druhém případě se média opírala pouze o autonomní zdroje. Kvůli tomu mnozí Trumpovi republikánští kolegové a mnozí členové jeho přechodného týmu okamžitě odmítli tato obvinění. Samotný Trump nazval tyto zprávy kvůli chybějícím důkazům „směšnými".

Greg Miller se naopak vyjádřil na obranu používání anonymních zdrojů dokonce i při vytváření materiálů, obsahujících „výbušná obvinění", ale současně přiznal, že je nepoužívá rád, píše CBC.

„V ideálním světě bychom mohli uvést všechny naše zdroje a být absolutně průhlední před našimi čtenáři. Ale to není možné, zvláště když jde o takový typ materiálu, o němž teď mluvíme: o zprávách, týkajících se národní bezpečnosti, obsahujících důvěrnou výzvědnou analytiku, která je často označována slovem „tajné", zdůraznil Miller.


„Pro nás ti, kteří sdělují tyto informace, nejsou anonymními zdroji. Jde o zdroje, které známe, které můžeme ocenit, s nimiž máme v mnoha případech vytvořené vztahy a víme, kdo to je", řekl Miller.

Novinář The Washington Post také řekl, že je možná i taková situace, kdy pod krytem anonymity zdroj poskytuje úmyslně nepravdivé informace, ale to může mít následky. V takovém případě, podle slov Grega Millera, za poskytování nepravdivých údajů může reportér klidně zveřejnit osobu svého zdroje, píše CBC.

Zdroj:  cbc.casputniknews.com