Kosmická sonda NASA vede záznamy o rozsáhlé prachové bouři na Marsu, která vyvolala změny atmosféry Marsu pociťované i oběma rovery na povrchu této planety. Tuto marsí prachovou bouři poprvé zjistil Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) NASA 10. listopadu a od té doby ji sleduje. I marsí rover Opportunity této agentury spatřil mírný pokles jasnosti atmosféry v důsledku této bouře. Mezi tím novější rover Curiosity – který má zabudovanou meteorologickou stanici – zjistil pokles tlaku vzduchu a mírný nárůst nočních teplot, ač je od Oportunity na půl cesty kolem celé planety, říkají činitelé NASA.

Tato téměř globální mozaika pozorování zhotovená 18. listopadu 2012 pomocí Mars Color Imager na NASA družici Marsu Mars Reconnaissance Orbiter ukazuje prachovou bouři na jižní polokouli Marsu. Ty malé bílé šipečky vymezují oblast, kde je tato bouře v atmosféře ještě zřetelná.

„Teď je to ještě regionální prachová bouře,“ řekl v prohlášení ze středy 21. listopadu Rich Zurek, vedoucí vědec NASA v Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně v Kalifornii. „Už ale pokryla prachovou mlhou dost rozsáhlou oblast a je to ta část planety, v níž určité regionální bouře v minulosti už přerostly až do globálního zahalení planety prachem.“

NASA kombinuje sledování prováděná roverem Curiosity a MRO, aby si vytvořilo o této marsí prachové bouři úplný obrázek. Ve Španělsku postavená stanice Rover Environmental Monitoring Station umístěná na Curiosity vědcům v reálném čase poskytuje pohled na podmínky, jaké panují nad roverem uvnitř kráteru Gale.

Sledovací přístroj Mars Color Imager na MRO postavila firma Malin Space Science Systems v San Diego. Byl to Bruce Cantor z Malin, kdo si poprvé na fotkách z výkonné marsí kamery 10. listopadu všiml této bouře. [Amazing Mars Photos by MRO Spacecraft]

„Je to poprvé od misí sond Viking ze 70. let, kdy studujeme regionální bouři jak z orbity, tak z meteorologické stanice na povrchu,“ řekl Zurek.

Protože prach z té současné bouře sluneční svit absorbuje, místo aby jej odrážel, MRO spatřila až 16 mil (25 km) nad touto marsí smrští její oteplující účinek. Tento účinek byl poprvé zaznamenán 16. listopadu přístrojem Mars Climate Sounder na MRO a zatím vedl k nárůstu teploty o 45 stupňů Fahrenheita (25 stupňů Celsia).

Vyšší teploty se neomezují na marsí jih. Cirkulace marsí atmosféry rovněž vedla i ke vzniku horkých skvrn v polárních oblastech u severního pólu této planety. Na Marsu jsou teploty typicky kolem minus 80 stupňů F (minus 60 stupňů C), ale mohou záviset na lokalitě a ročním období na Marsu.

Regionální prachové bouře byly na Marsu pozorován v letech 2001 a 2007, nikoliv však mezi těmito roky a ani v časech následujících. Marsí rok trvá dva pozemské roky, přičemž větší prachové bouře vznikají v typických sezónních vzorech. Sezóna prachových bouří na Marsu začala na jižní polokouli planety před několika týdny se začátkem jara na Marsu, říkají činitelé NASA.

„Jednou věcí, na kterou bychom chtěli přijít, je, proč některé z marsích prachových bouří dosáhnou této velikosti, ale přestanou růst, zatímco jiné i při této velikosti pokračují s růstem a stanou se globálními,“ řekl Zurek.

Globální prachová bouře na Marsu by mohla mít důsledky i pro rovery Opportunity a Curiosity. Pokud by se ta současná prachová bouře rozšířila, aby pokryla celou Rudou planetu, mohl by prach usazující se na slunečních panelech Oportunity omezit zásobování energií tohoto roveru. Oportunity zkoumá pláně Meridiani Planum už od svého přistání na Marsu v roce 2004.

Ten novější marsí rover NASA Curiosity mezi tím nejspíš spatří nárůst zamlženosti na svých fotkách blízkého terénu stejně jako nadnormální teploty vzduchu. 1-tunový rover Curiosity na Marsu přistál 5. srpna a pohání jej radioizotopový termoelektrický generátor, který prachové bouře neovlivní.

Follow SPACE.com on Twitter @Spacedotcom. We’re also on Facebook & Google+.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: space.com

]]>