Započatý „přesun“ 3. brigády 4. pěší divize americké armády do Východní Evropy není jen nový „závan“ studené války, ale také jasná demonstrace síly, píše Merkur. V minulosti tyto vojenské jednotky bojovaly v Normandii, dobývaly Paříž a útočily na Německo. Dnes jsou vybaveny nejlepšími americkými zbraněmi, podotýká vydání. Započatá příprava k přesunu do Východní Evropy 3. brigády 4. pěší divize USA je „více než závan studené války", píše Merkur.


„Přesun do Východní Evropy" není jen signál spojencům z NATO, že USA „je nenechají samotné se svými obavami z Ruska", pokračuje německé vydání. Je to „jasná demonstrace síly".

Poprvé za 30 let Spojené státy „soustředěně" zvyšují vojenský potenciál v Evropě, podotýká Merkur. „Mise" už byla uvedena do chodu: „více jak 100 tisíc tun vojenského materiálu čeká na transport, pouze nábojů je tu za stovky milionů dolarů."

Podle vydání americký prezident Barack Obama „vědomě" přesunuje přes Atlantik jednotky 4. pěší divize. „Během 2. světové války byly právě tyto jednotky vysazeny v Normandii 6. června 1944, potom osvobodily Paříž a jako první přešly na území Německa," zdůrazňuje Merkur.

„Irák, Afghánistán jsou ještě přípustné, ale Pobaltí a Bulharsko?" nechápe vydání. Dokonce i pro Obamu je to „osobní změna směru", myslí si Merkur.

Německé vydání upozorňuje na skutečnost, že bojová síla 3. brigády překonává, „jestliže ji počítáme celou", armády, některých menších zemí Východní Evropy. „Vezeme s sebou jen ty nejlepší zbraně" citoval Merkur vysoko postaveného amerického důstojníka.

„Mise je diskutabilní," konstatuje vydání. „Zvyšování vojenské výbavy a rozmisťování armád NATO, právě toto ještě v červnu odsoudil ministr zahraničí Německa Frank-Walter Steinmeier, a nazval to řinčením zbraní a bojovými pokřiky".

Zdroj:  sputniknews.com