Poté, co zvolený americký prezident Donald Trump kritizoval náklady na program kradmého bitevníku F-35, spadla tržní cena Lockeed Martin o asi 4 miliardy $. Vypukl další skandál ohledně programu vývoje kontroverzního kradmého bombardéru F-35, do kterého např. Austrálie plánuje investovat 24 miliard australský $ za více než 70 těchto letounů.


Tentokrát pro změnu zdrojem kontroverzí nebyly závady tohoto tryskového bitevníku samotného, nýbrž náklady na celý program realizovaný skupinou společností pod ‚vedením‘ výrobce vojenských tryskáčů Lockeed Martin. Tento program s cenovou visačkou přesahující 400 miliard $ byl prý už nazván nejdražším zbraňovým systémem v historii.

Na nafouknutou cenu tohoto programu poukazoval na svém twitterovém účtu i zvolený prezident Donald Trump. Dodal, že ty „miliardy dolarů na vojenské i jiné nákupu po 20. lednu půjde zachránit a zachráněny budou,“ jakmile bude zvolený americký prezident inaugurován.

Trumpovo prohlášení vyvolalo na amerických akciových burzách ohledně papírů Lockheed Martin skutečnou bouři. V pondělí během pár hodin po příspěvku zvoleného amerického prezidenta na sociální síť spadla tržní hodnota společnosti Lockheed Martin o asi 4 miliardy dolarů. Také akcie dalších obranných dodavatelů jako Raytheon a Northrop Gumman se začaly potácet.

Informace o tom se Západními médii rychle rozšířila a některá z nich vyjadřovala dost drsnou kritiku Trumpa. Zase se objevovala prohlášení o tom, že Trump „hraje Moskvě do karet.“

Mezitím sám Trump kritizoval autory nápadu na přepočítání hlasů ve dvou amerických státech: ve Wisconsinu a v Pensylvánii.

Pro iniciátory to skončilo fiaskem – Trumpovo vítězství bylo po přepočtu potvrzeno. Podle zvoleného prezidenta znamenají takovéto přepočty nejen vyhazování peněz, ale i poškozování reputace USA.

Zdroj:  southfront.org