Jay Nygard se přidává na ten rostoucí seznam občanů „mimo síť“, kteří si odpykali nebo právě pykají ve vězení, jelikož federální vláda vede válku proti právům vlastníků nemovitostí. Tvrdý rozsudek na Nygardem přichází uprostřed snah americké vlády postavit do ilegality, když si uděláte na vlastní parcele zahradu, shromažďujete na vlastním pozemku dešťovou vodu nebo žijete v USA odpojeni od infrastrukturních sítí.


Potíže Jayi Nygardovi začaly, když v roce 2010 u svého domu instaloval 29 stop (9 m) vysokou větrnou turbínu. Nygard je vlastníkem společnosti Go Green Energy, která vyrábí miniaturní větrné turbíny, stejně jako turbíny stejného provedení, jakou si instaloval u svého domu.

Člověk by si řekl, že si instaloval větrnou turbínu, aby využil produktů, které prodává ke své obživě. Nejdříve přišla žaloba, kvůli sousedům, kteří si městu stěžovali tvrzením, že Nygardova turbína je „ohavná“.

Jeden z jeho sousedů, který jej žaloval kvůli přítomnosti větrné turbíny, řekl, že jim odporná vizáž této turbíny odpírá „svobodu požitku“ ze svého majetku.

Nygard bojoval roky u soudu, který mu při více než jedné příležitosti nařídil, aby turbínu odstranil. Ač vzdoroval, tak se nakonec nátlaku podvolil a turbínu odstranil.