Na společné tiskové konferenci s odcházejícím americkým prezidentem Barackem Obamou na jeho rozlučkové cestě pronesla německá kancléřka děsivé poznámky o své vizi potřeby vládní kontroly nad internetem a také zatracovala protestující proti islamizaci, o nichž prohlašovala, že unesli německého ducha svobody. Německá kancléřka Merkelová se v současnosti rozhoduje, zda kandidovat na historické čtvrté volební období, aby upevnila svou pro-migrační politiku, za kterou ji při společném proslovu prezident Obama velebil, jakož i za kroky při potýkání se s populismem.


Paní Merkelová to nazvala vzedmutím zájmu o pravicovou politiku, jejíž „vlna nás zaplavuje“, když uvedla, že tyhle sentimenty sice „vypadají, že přichází ze Spojených států,“ ale v zastřených narážka na zvoleného prezidenta Donalda Trumpa řekla, že se s tímto problémem potýká i v Evropě. Řekla:

„Podívejte se třeba na Evropský parlament. I tam je spousta lidí, kteří hledají přehnaně zjednodušená řešení a káží přehnaně zjednodušená řešení, což jsou velice podbízivé politiky. Máme je i v Evropě, máme je i v Německu.“

Když německá kancléřka zjevně obviňovala z vzestupu populismu – tj. z politik, které jsou u voličů populární – internet, tak poukazovala, že internet bude nutno podrobit omezujícím cenzurním zákonům, které zavedly už mnohé evropské země, aby tak odvrátily zničující dopady, jaké to má na papírový tisk. Řekla:

„Digitalizace je rozvratná technologická síla, která vyvolává hluboce pronikavé změny a transformuje společnost. Podívejme se na historii, když byl vynalezen tiskařský stroj, jaké to mělo dopady. Nebo industrializace, jaké to mělo dopady.

„Velice často to v jednotlivých společnostech vedlo k procesům, které je nesmírně transformovaly, a to vždy trvalo tak dlouho, než se ty společnosti naučily nalézat takové politiky, jimiž tomu nasadily otěže, nastolily nad tím správu a usměrňovaly to. A i my zrovna žijeme v období hluboké transformace.“