Způsob přijímání rozhodnutí v NATO je znepokojující, RF musí přijímat protiopatření, řekl prezident RF Vladimír Putin. Řekl také, že západní partneři cíleně hledají zahraničního nepřítele, aby udržovali disciplínu v svých státech. V komentáři událostí na Krymu a připojení Krymu k Rusku řekl, že případné objevení se USA a NATO na vojenské námořní základně v Sevastopolu by mohlo mít velmi těžké následky.


„Velmi těžké, protože samotná základna nic neznamená. Ale chci zdůraznit jednu věc. Proč tak ostře reagujeme na rozšiřování NATO? Znepokojuje nás způsob přijímání rozhodnutí. Když se stane země členem NATO, je už pro ni velmi těžké čelit nátlaku ze strany takové velké země, vůdce NATO, jako je USA. A tam se může snadno objevit cokoliv. Systémy protiraketové obrany a nové základny, a jestli bude třeba, tak i nový útočný komplex.

A co máme dělat my? Musíme v této souvislosti přijímat protiopatření, to znamená obrátit naše raketové systémy proti těm objektům, které nás podle našeho názoru začínají ohrožovat. Situace je znepokojující", řekl ruský prezident v interview ve filmu Olivera Stone Ukrajina v ohni.

„Občas nechápu logiku našich partnerů. Někdy to vypadá, že potřebují udržovat podřízenost a disciplínu ve svém vlastním západním takzvaném atlantickém táboře. K tomu je zapotřebí vnější nepřítel. Při všech obavách, Írán se k tomu moc nehodí", dodal Putin.

Jako odpověď na rozmísťování amerického systému PRO v Evropě bude Rusko nuceno posílit systém vzdušné a kosmické obrany na západním směru, prohlásil předseda výboru Rady federace pro obranu a bezpečnost Viktor Ozerov.