Přes určité fámy a spekulace, že to Merkelová vzdá, tak den poté, co je nejdůležitější ženou Evropy přes destiletí, když už 11 let slouží jako kancléřka největší ekonomiky Evropy, tak v neděli Merkelová vedoucím členům své konzervativní Křesťanskodemokratické strany (CDU) řekla, že chce ve volbách příští rok kandidovat na čtvrté funkční období jako kancléřka, sdělily vedoucí zdroje z této strany agenturám Reuters a německé DPA.


Na tuto 62-letou konzervativku se v „časech nejistoty po britském odhlasování odchodu z Evropské unie všeobecně pohlíží jako na stabilizující sílu Evropy a po zvolení Donalda Trumpa příštím americkým prezidentem jako na baštu Západních liberálních hodnot.

Merkelové strana CDU však v posledních měsících zažila série drtivých politických porážek v různých německých regionálních volbách, jelikož místní obyvatelstvo se staví proti její vysoce nepopulární imigrační politice, v jejímž důsledku do Německa od roku 2015 přišlo přes 1 milion uprchlíků.

Jak dodává Reuters, vůdčí členové CDU se sešli v neděli odpoledne v Berlíně, aby připravili poslední výroční konferenci této strany před zářiovými volbami. Merkelová by měla uspořádat tiskovou konferenci v 7:00 h večer místního času.

Rozhodnutí Merkelové se jeví, že má širokou podporu německé veřejnosti: Bild am Sonntag uvádí, že podle průzkumu Enmid podpora pro čtvrté období Merkelové vzrostla z 42% v srpnu na současných 55%: 92% příznivců strany CDU chce, aby pokračovala, stejně jako 54% voličů SPD. Stejně jako Hillary, je Merkelová daleko populárnější u žen, kdy 66% z nich podporuje její další kancléřství.

Nakonec graf níže údajně ukazuje průzkumy německé podpory pro Merkelovou, která po propadu až na pouhých 63% v posledních měsících už zase vyletěla zpět na více než 70%, ač po Brexitu a vítězství Trumpa je nejspíš moudré brát takto „reprezentativní výzkumy veřejného mínění“ s určitou rezervou.

Zdroj:  zerohedge.com