Mohla by Marine Le Pen kráčet v Trumpových stopách? Vůdkyně Národní fronty Marine Le Pen získala posledním průzkumu před prezidentskými volbami značný náskok s osmi procenty před nejbližším soupeřem. Le Pen si zajistila podporu 29 procent dotázaných firmou Ipsos, což ji staví s osmiprocentním náskokem před bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho představujícího Les Républicains a s 15 procentním náskokem před Jean-Luc Mélenchona z Parti de Gauche (Strany levice), hlásí Independent.


Paní Le Pen rok poté, kdy začala vést svou stranu, v prezidentských volbách 2012 skončila v prvním kole třetí s 17,9 procenty hlasů za panem Sarkozym s 27,2 procenty a za konečným vítězem panem Hollandem s 28,6 procenty.

Avšak od té doby jde její strana ze silné pozice k ještě silnější s celým řetězem volebních úspěchů, čímž se stala v prezidentském klání 2017 vážným soupeřem.

Už i francouzský ministerský předseda Manuel Valls tento týden uznal, že vítězství Le Pen je příští rok „možné“, když její podpora po šokujícím zvolení Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách prudce narostla.

Pan Valls řekl: „Jestli se jí povede dostat se do druhého kola, narazí buď na kandidáta levice, nebo pravice. To znamená, že rovnováha politických sil se úplně změní.“

V nedělním vystoupení Andew Marr v BBC v interview přiznal, že jeho předpověď by byla před zvolením Trumpa nemyslitelná, ale jak řekla Le Pen, Trumpovo vítězství „umožnilo to, co bylo dosud prezentováno jako zhola nemožné. Je to skutečné vítězství lidu nad elitami.“

Dodala: „Je to globální revoluce.“

Front National se pod vedením Marine Le Pen dostala do mainstreamu francouzské politiky, když v roce 2014 ve Francii vyhrála evropské volby ziskem 21 poslaneckých křesel ze 74 francouzských s 24,9 procenty hlasů. O rok později si zajistila 27,1 procenta v druhém kole hlasování do francouzských regionálních rad, kdy získali v celé zemi 356 křesel.

Zdroj: breitbart.com