„Zabalené je to sice velice pěkně, ale vypadá to, že je to to samé.“ S tím, jak se Demokraté a přívrženci Hillary Clinton museli vyrovnat s vládou Donalda Trumpa, dosáhlo nových výšin diskusní téma, že to byly ‚zdroje falešných zpráv, co mu vyhrálo volby‘, když odcházející prezident poukazuje, že webové stránky ‚falešných‘ médií podvrací politický proces.


„Když nepřistupujeme seriózně k faktům a k tomu, co je pravda a co pravda není… když nejsme schopni rozeznat seriózní argumenty od propagandy, tak máme problém,“ řekl Obama během tiskové konference v Německu.

Obama poukázal, že názory voličů na kandidáty ovlivňují ‚falešné zprávy‘, neboť žijeme ve věku, kdy se dezinformace šíří strašně aktivně a jsou zabalené velice pěkně, ale když se na to podíváte na Facebookové stránce, tak to vypadá úplně stejně, když se nám teď ten Facebook přeměnil na naši televizi.“

Ano, človíčci, ta alternativní čili ‚falešná‘ média jsou už teď schopná vypadat úplně stejně jako CNN, která si dělá na kameru interview se svými vlastními lidmi a divákům tvrdí, že jsou to protestující.

„Když bude všechno vypadat úplně stejně a není v tom žádné rozlišení, pak nebudeme vědět, co máme bránit,“ řekl Obama. „Už nebudeme vědět, za co máme bojovat.“

Jinými slovy Obama říká, že to hřiště zmanipulované ve prospěch korporátních médií se teď vyrovnalo a to je pro establishment problém.

„Tou částí, která politiku změnila, jsou sociální média a to, jak lidé získávají informace,“ tvrdil s dodatkem, „je snadnější uspět s negativními útoky a se zjednodušujícími slogany než s komunikací o složitých politikách. Ale nad tím vyzrajeme.“

Jistě, protože média mainstreamu se přeci k negativním útokům nebo k přehnaně zjednodušujícím sloganům nikdy neuchylují.

Jak už jsme dokumentovali s tím diskusním tématem o ‚falešných zprávách‘ přišel krajně levicový pisatel z SJW, který šíří seznam závadných webových stránek, jimž se máte vyhýbat, pokud chcete ‚skutečné zprávy‘. Na tomto seznamu jsou i Infowars a Breitbart News.