Během posledních několika let začalo být z hojných dokladů jasné, že Čína nemá o prezidentu Baracku Obamovi moc vysoké mínění. Jen pro připomínku během Obamovy poslední cesty do Číny na počátku září ho Čína „přivítala“ velice nediplomatickým pozdravem, kdy se to vyvinulo do stupňujícího se okřikování za účasti čínských a amerických činitelů včetně národně bezpečnostní poradkyně Susan Rice, což se vyvinulo do přeřvávání s členem čínské delegace.


Nejdříve tam pro Obamu nebyly žádné schody, aby mohl vystoupit z letadla a sestoupit na koberec, takže musel použít nouzového východu.

Pak začal člen čínské delegace ječet na personál Bílého domu s požadavkem, aby ten hlouček vypadl z příjezdové scény.

Činitel Bílého domu řekl: „Obama je náš prezident a Air Force One je naše letadlo,“ a že tisk nevystoupí s předurčené oblasti. Čínský činitel mu ale rozhněvaně odpověděl: „Toto je naše země. A tohle je naše letiště.“

A od té době se to jen zhoršilo.

Od toho okamžiku do dneška neuplynulo dlouho a přes noc se v hlásné troubě Komunistické strany Číny v listu Xinhua, který je obvykle převodníkem názorů politbyra, objevil komentář, s podepsaným autorem Chen Shilei, který se zběsile pustil do Baracka Obamy, když jeho zahraniční cestu zesměšňoval a říkal o ní, že poslední Obamova zámořská cesta v úřadě, „která se stala usmiřující cestou v poslední minutě po vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách, skončí tím, že nepřinese ujištění nikomu.“

Jako tento čínský mediální kanál opakuje, začal Obama v pondělí cestu, která jej přivede do Řecka, Německa a Peru, což přichází uprostřed obav, že Trumpovo zvolení změní americkou zahraniční politiku a bude mít dopady na strategické vztahy Ameriky s jejich spojenci a partnery po celém světě.