První ruský bojový robot bez kontroly člověkem Udar vyvinul Všeruských vědeckovýzkumný institut Signál a je už téměř připraven ke svému otestování ohlásila informační webová stránka Utro. Už před tím generální ředitel Signálu Vladimir Šašok řekl, že v současnosti se pracuje na úplné autonomii robotického systému Udar. Podle experta na obrněná vozidla Alexeje Chlopotova, „je tento robot bojovým strojem s úplným vzdáleným řízením.“


Na konci roku 2015 bylo toto unikátní robotické dílo předváděno na výstavě v Den inovací ministerstva obrany, kde samostatně překonával překážky a vedl palbu na cíle. Zatím neexistují ve světě analogy jiných obrněných vozidel schopných vést bojové mise nejen bez posádky, ale i bez dálkového řízení. Udar bude schopen vést zaměřování cíle a úpravy palebného seřízení. Robotický systém bude operovat nezávisle bez komunikační podpory a pomocí svého inteligentního systému nezávisle analyzovat rozvíjející se bojové situace.

Robotický Udar byl vytvořen na hybridním základě, když se skládá z šasi z BMP-3 a z nejnovějšího bojového modulu vyvinutého konstrukční kanceláří Tula KBP Instrument. Bojový modul lze snadno namontovat na jakékoliv obrněné vozidlo nové generace a bude používán i pro nové bojové vozidlo pěchoty Kurganěc a na obrněném transportéru Bumerang. V případě, že by modul byl v bitvě zničen, zůstane platforma nedotčená a během krátké chvíle dostane nový modul a může se zase zapojit do bitvy. Na systému Udar je unikátní jeho variabilita a univerzálnost. Robotický stroj je schopen vést bojovou misi jak se vzdáleným řízením, tak i pod kontrolou posádky. Bojové vozidlo je schopno přepnout do režimu off-line a třeba převážet náklady anebo sbírat průzkumné poznatky. Udar bude během off-line provozu chráněn proti elektronickému boji jak pomocí speciálního pancíře, tak i rádiových ‚rušiček‘.