Demokraté jsou nuceni ke krajnímu rozhodnutí. V pátek bylo ohlášeno, že FBI znovu otevřela vyšetřování použití soukromého nezabezpečeného emailového serveru, když ještě byla ministryní zahraničí. Toto vyšetřování vzniklo nově, když Anthony Wiener, manžel spojenkyně Hillary Clinton Humy Abedin, vydal jako součást vyšetřování svůj domácí server. Tento server sdílel úložiště dat s Humou a s Hillary a FBI tak poskytl přístup k tisícům emailů, k nimž předtím přístup neměli.


A na vrchol toho všeho bylo v neděli ohlášeno, že FBI vede i dodatečné vyšetřování Nadace Clintonů.

Jistý agent FBI dodal: „FBI dospěla k rozhodnutí, že vyšetřování bude pokračovat jako sloučením vzniklý sjednocený případ a bude koordinováno tak, aby obsahovalo jak její již probíhající vyšetřování, tak případ Huma Abedin, stejně jako vyšetřování její role a aktivity týkající se jejího působení jako ministryně zahraničí na povahu této nadace, jakož i zkoumání jejích rolí, co přitom sehrávala, na které se ještě bude nutno podívat.“

Tato situace nabyla už tak hrozné intenzity, že nám přichází zprávy, že vrcholní Demokraté a různí činitelé zvažují, zda do konce víkendu Hillary Clinton nepožádat, aby odstoupila.

Demokraté po celé straně argumentují, že přeci nemohou podporovat kandidáta, který je už podruhé v tom samém roce vyšetřován FBI. Konec konců s touto argumentací mají Demokraté naprostou pravdu.

Ač je v tom pořád spousta pohyblivých proměnných, jedna věc zůstává absolutně jistá: FBI by neotevřela vyšetřování už podruhé, pokud by to nebylo velice závažné.

Tady je výčet toho, co prozatím o tomto rozvíjejícím se přelomovém příběhu víme:

  • V pátek 28. října: ředitel FBI James Comey znovu otevřel své vyšetřování ilegálního používání soukromého, nezabezpečeného emailového serveru Hillary Clinton.
  • V neděli 30. října: Otevřela FBI druhé vyšetřování Nadace Clintonů. Ty tisíce emailů vydaných WikiLeaks Clintonové FBI nepředali, takže ta až dosud neměla důkaz o oněch spiknutích typu -„hraju, jak platíš“. 
  • V pondělí 31. října: Demokraté potichoučku zkoumají možnost požádat Hillary, aby odstoupila a umožnila Timu Kainemu, aby převzal demokratickou nominaci.