Vajíčka a potraviny na základě slepičích vajec se ukázaly být prospěšnými pro zdraví mozkových cév – konzumace alespoň jednoho vejce denně snižuje pravděpodobnost mozkové mrtvice ve vyšších letech o 12%, říkají vědci v článku publikovaném v Journal of the American College of Nutrition. „Vajíčka mají velké množství plusů, včetně toho, že obsahují antioxidanty, které, jak ukazují poslední experimenty, snižují stupeň kyslíkového „tlaku" na buňky a předcházejí zanícení.


Spolu s tím jsou vajíčka výborným zdrojem bílkovin, které, jak mi víme, snižují tlak v cévách," řekl Dominik Alexandr z Institutu EpidStat v Ann Arboru (USA).

Alexandr a jeho kolegové došli k tomuto závěru poté, co analyzovali výchozí data sedmi dříve publikovaných prací, jejichž autoři zkoumali to, jak různé druhy jídla, včetně ptačích vejcí, ovlivňují zdraví srdce a cév a pravděpodobnost rozvoje koronárních srdečních chorob, mrtvice a infarktu.

Jak ujišťuje Alexandr, konzumace alespoň jednoho vejce denně má pozitivní vliv na zdraví srdečně-cévního systému, zmenšuje pravděpodobnost rozvoje mrtvice o 12 % a koronárních srdečních chorob o 3-10 % v závislosti na zemi, kde se provádělo sledování.

Je zajímavé, že vejce mají různý vliv na zdraví mužů a žen.

Například v případě s mrtvicemi se jedení vajec pozitivněji odrazilo na mužích (15 %) než na ženách (8 %) a s koronárními chorobami to bylo naopak — ženám citelně pomohla (19 %), ale na muže neměla vliv (2 %), Konzumace vajec se lépe odrazila na obyvatelích Japonska (17-20 %) než na obyvatelích USA, což je pravděpodobně spojeno se zvláštnostmi jídelníčku a stylem života.

Zdroj:  sputniknews.com