Autorem návrhu zákona o legalizaci pod číslem No. 2389, je náměstek Dmitrij Tymčuk – nadšeně o tom napsal na své stránce na Facebooku. Je mu jedno, že to bude trvat, než se úpravy promítnou do druhých zákonů: "O ozbrojených silách Ukrajiny", "O sociálně-právní ochraně vojáků a jejich rodin", "O postavení vnitřní služby ozbrojených sil Ukrajiny" a do trestního zákoníku. Návrh zákona z pohledu Tymčuka spočívá v tom, aby cizinci, účastnící se "boje o suverenitu a územní celistvost Ukrajiny", mohli legálně, v souladu se zákonem, "pomoci naší zemi, v době, kdy to potřebuje, se zbrani v ruce."


Do té doby, aby byl oficiálně přiznán statut ukrajinského vojáka, bylo třeba přijmout občanství Ukrajiny, zároveň se zříci občanství své země, protože ukrajinská ústava neumožňuje dvojí občanství.

Samozřejmě, že zahraniční žoldáci nemají v úmyslu "rozloučit se s pasy svých zemí, ale jsou připraveni vydělat peníze na cizí válce."

A svým návrhem zákona Tymčuk umožňuje "pro cizí občany a osoby bez státní příslušnosti, uzavírat smlouvy s Ministerstvem obrany Ukrajiny na vykonání vojenské služby – s právy profesionálních vojáků".

Poslanec se postaral i o to, aby cizincům platili, a platili hodně, na rozdíl od Ukrajinců, a proto do trestního zákoníku Ukrajiny – a to zejména článku 447 "Najímání" navrhl novou definici.