Redaktor největších rakouských novin Kronen Zeitung bude souzen za nenávistnou mluvu kvůli komentářům, které loni napsal o migrační krizi. 25. října 2015 psal Christoph Biro o masách migrantů projíždějících syrským venkovem a v té reportáži v listu Kurier se zmiňoval o násilných útocích a ničení majetku, kterého se migranti dopouštěli.


Pan Biro nazývající většinu migrantů „testosteronem pohánění Syřané“ prováděl výčet četných zpráv o migrantech provádějících podle jeho slov „extrémně agresivní sexuální útoky.“

Rovněž podrobně uváděl, jak afghánští muži ve vlacích, které je převážely do Německa, seřezávali povrchy sedaček, protože odmítali sedět tam, kde předtím seděl křesťan.

Tento komentář v té době vyprovokoval negativní reakci s tím, že proti panu Biro bylo tehdy době podáno 37 stížností. V té době také na čtyři týdny opustil svůj pracovní post s odůvodněním, že mu unikla perspektiva a rozsah této situace.

Mnozí včetně rakouské drážní společnosti ÖBB popírali, že by Afghánici ničili jejich sedačky, ač případy sexuálních útoků během loňského roku v Rakousku prudce narostly.

Prokurátor ve štýrské metropoli Grazu potvrdil, že po trestním oznámení levicové skupiny SOS Mitmensch budou proti Birovi za jeho komentáře usilovat o trestní obvinění. Zmíněná skupina letos také pro Rakušany vydala příručku, jak lze lidi za zločin nenávistné mluvy úspěšně pohnat k soudu.