Nedávno přišly zprávy, že uvnitř syrské opozice jsou nějaké ‚problémy‘, jelikož Spojené státy tuto opozici zkouší restrukturalizovat tak, aby poskytovala rebelům více pomoci. Vypadá to, že je tu spousta vnitřních sporů, které syrskou opozici štěpí. 30. října napsal Josh Rubin do svého blogu na Foreingh Policy, že syrská opozice byla „na příští týden svolána do Kataru, aby zformovala nový orgán svého vedení, který by pod sebe vzal i Syrskou národní radu, na kterou se široce nahlíží jako na neefektivní, zaneprázdněnou vnitřními spory a s malým respektem v terénu.“ (1) Tento tlak na reformu vypadá, že je výhradně jen ze Spojených států.

Tento turecký deník Today’s Zaman hlásí, že Dr. Radwan Ziadeh, výkonný ředitel syrského Střediska politických a strategických studií, řekl, že „žádná země na světě nemůže na syrskou opozici uvalit jejího vůdce“ a přijít s tím, že iniciativa ke zformování opozice „je jen na Syřanech.“ (2)

Ač to může vypadat, že Dr. Ziadeh má starosti o celkové hnutí, ve skutečnosti je teď Syrská národní rada ve sporu s procesem restrukturalizace, jelikož mají obavy, že v nové organizaci ztratí vliv. Opozice má být znovu vytvořena ve formě Syrské národní iniciativy, do níž mají patřit i bojovníci, politické skupiny a místní rady, v čemž se „vliv Syrské národní rady významně rozředí.“ Washington ovšem na novou skupinu tlačí, protože mnozí si už všimli, že „rozštěpení opozice zdržuje možnosti daleko robustnějšího zahraničního zapojení v podpoře opozice, aby svrhla Assada.“ (3) Tato reformace rebelů tudíž není ničím jiným než pokusem přistoupit k práci na celkovém cíli dostat z celého jeviště Assada.

Dost zajímavé je i to, že na tomto shromáždění USA reprezentoval americký velvyslanec v Sýrii Robert Ford, který „vyjednával s různými opozičními skupinami a vyvažoval složení nové rady,“ (4) a to i přesto, že Ford má osobní historii zapojení se do organizování násilnických skupin. Podle Michela Chossudovkyho „hrál Ford od ledna do října 2011 ústřední roli při kladení základů opozičních skupin v Sýrii spolu se zajišťováním kontaktů s opozičními skupinami v Iráku,“ kde býval v roce 2004 zástupcem v iráckém šiítském městě Najaf. Najaf byl baštou Mahdího armády. O několik měsíců později byl jmenován „mužem číslo dvě“ (ministerským poradcem pro politické záležitosti) na americké ambasádě v Bagdádu, jakmile začalo funkční období Johna Negroponteho jako velvyslance v Iráku (do června 2004 do dubna 2005). Ford následně sloužil i za Negroponteho nástupce Zalmaye Khalilzada, než byl v roce 2006 jmenován velvyslancem v Alžírsku.

Mandátem Roberta S. Forda jako „muže číslo dvě“ (ministerského poradce pro politické záležitosti) pod záštitou velvyslance Johna Negroponteho byla koordinace dění mimo ambasádu, tj. skrytá podpora komandům smrti a militantním skupinám v Iráku zajišťujícím perspektivu sektářského násilí a oslabování hnutí odporu. (5)

Je tudíž třeba být podezíravý, když stejný muž, co měl zkušenost s organizováním komand smrti v Iráku, byl poslán, aby pomohl s restrukturalizací syrské opozici.

Ač může být Ford dobrý ve vytváření násilnických skupin, nemusí to znamenat vůbec nic, pokud se Syřané nepustí do toho, aby realizovali agendu USA. 4. října hlásil Star Ledger, že „V neděli v první den konference syrské opozice, která měla dát dohromady daleko soudržnější vedení, se zdvihly ostré rozpory,“ a Syrská národní rada rozmetala optimismus Raida Seifa, který plánoval tuto opozici změnit, aby se skládala z asi 50 členů s větším vlivem vojenských velitelů a místních vůdců. Šéf Syrská národní rady Abdelbaset Sieda uvedl, že on i další v Syrské národní radě už nevěří slibům mezinárodní podpory, která je vázána na restauraci opozice.

„V takovéto situaci jsme byli už před tím, když se loni Syrská národní rada formovala,“ řekl The Associated Peess. „I tehdy tu byly takové sliby, ale ve skutečnosti nám mezinárodní společenství neposkytlo tu podporu, jakou Syrská národní rada potřebovala, aby mohla konat svou práci.“ (6)

V současnosti není známo, že by Syrská národní rada přijala Seifův plán. Vypadá to ale, že syrská opozice se dost možná trhá ve švech a Washington jen doufá, že zdecimuje Sýrii tak, aby případně mohla zkolabovat.

Poznámky

1: Josh Rogin, “Obama administration works to launch new Syrian opposition council,” Foreign Policy, October 30, 2012 (thecable.foreignpolicy.com)

2: Today’s Zaman, Syrian opposition reacts to US attempt to form an alternative opposition, October 31, 2012 (todayszaman.com)

3: Star Ledger, Divided Syrian opposition faces feuds over leaders, November 3, 2012 (nj.com)

4: Foreign Policy, October 30, 2012

5: Michel Chossudovsky, “The Salvador Option For Syria: US-NATO Sponsored Death Squads Integrate Opposition Forces,” Global Research, May 28, 2012 (globalresearch.ca)

6: Star Ledger, Divisions emerge at Syria opposition conference, November 4, 2012 (nj.com)

Devon DB is a 20 year old independent writer and researcher. He is currently studying political science at Fairleigh Dickinson University. He can be contacted at devondb[at]mail[dot]com.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>