Pilot německého kontingentu NATO v Estonsku Sven Jakob si postěžoval list Das Bild na to, že ruská letadla začala u hranic EU létat „poněkud jinak a v poněkud jiné době“. Jakobovy komentáře jsou spojeny s dalšími obviněními Ruska ze strany sousedních členských zemí EU: na začátku října představitelé ministerstva obrany Finska prohlásili, že ruská letadla prý dvakrát porušila vzdušné hranice země. Téměř současně s Finskem vystoupilo s podobnými obviněními také Estonsko.


V interview pro Das Bild Jakob zdůraznil, že ani jedno ruské letadlo nepřelétlo ani nad kontinentální částí Finska a Estonska, ani nad jejich ostrovy.

Nicméně podle jeho slov začala ruská letadla létat nad neutrálními vodami Baltského moře častěji než obvykle. To zase má za následek častější lety VLS NATO.

„Loni také byla ruská cvičení, tehdy jsme však byli jen jednou svědky tak velkého počtu letadel v nebi najednou, kdy jsme museli vzlétnout na poplach", tvrdí Jakob.

Pilot řekl, že neví, proč začaly ruské VKS létat častěji, vyslovil ale předpoklad, že je to „svérázná prověrka" reakce NATO.