Syrský prezident Bašár Asad si myslí, že nynější situace ve světě je podobná studené válce, existuje ale i pocit možnosti světového konfliktu. „Co se týče třetí světové války. Tento termín je často používaný — hlavně po nedávné eskalaci týkající se situace v Sýrii. K dnešnímu dni pozorujeme situaci podobnou studené válce ve stádiu rozvoje.


To je něco, co se objevilo velmi nedávno, proto si myslím, že Západ a hlavně USA studenou válku nezastavily dokonce ani po rozpadu SSSR," prohlásil syrský prezident v rozhovoru pro noviny Komsomolskaja pravda.

Podle jeho slov „existuje mnoho politických scén v tomto procesu, přičemž Sýrie je jedna z nejdůležitějších".

„Vidíme eskalaci konfliktu, hlavním cílem ale je zachovat americkou hegemonii nad světem, nedovolit nikomu být partnerem na politické či mezinárodní scéně, ať už je to Rusko či dokonce jejich spojenci na Západě. Proto je ten zápach války, který jste vy (redaktor) popsal jako třetí světovou válku, cítit ve vzduchu, to ale ještě není přímé vojenské střetnutí. Přestože má vojenskou, teroristickou a politickou komponentu," řekl Asad.

Politik řekl, že „Sýrie je jen částí této války". Podle prezidentových slov je pro řešení syrského konfliktu důležité zjistit, kdo v republice podporuje teroristy.

„Nemá žádný význam, kdo nyní zasahuje do syrských vnitropolitických procesů, nejdůležitější je — kdo podporuje každý den a každou hodinu teroristy. To je hlavní problém. Pokud ten vyřešíme, tak ta nepřehledná mapa, jak jste ji popsali, ztratí svůj význam. My tento problém můžeme řešit. Protože otázka není to, jaké země se nyní vměšují do vnitropolitických záležitostí, ale to, jaké země podporují teroristy," řekl.

„Protože Rusko, Írán a Hizballáh — to jsou naši stálí spojenci, a ti se zde nachází na legálním základě. Oni bojují proti teroristům, jsou ale i další země které se vměšují právě s cílem podpory teroristů. Otázka nespočívá v počtu hráčů, hlavní otázka je terorismus," dodal Asad.

Rusko pomohlo změnit balanc sil v Sýrii a zmenšit teroristy obsazené území, činnost aliance v čele s Amerikou je iluzorní, řekl prezident republiky Bašár Asad.

 

Rusko změnilo balanc sil v Sýrii ne ve prospěch teroristů

Rusko pomohlo změnit balanc sil v Sýrii a zmenšit teroristy obsazené území, činnost aliance v čele s Amerikou je iluzorní, řekl prezident republiky Bašár Asad.

„Do té doby zde byla činná takzvaná americká aliance, jejíž činnosti vypadají jako iluzorní, — nic neudělala. ISIL a an-Nusra postupovaly, měly ohromné množství ozbrojenců. Nejen to, nábor teroristů jen zesiloval. Dostávaly stále více ropy pro export přes Turecko. Ale po ruském zásahu se území pod kontrolou teroristů zmenšilo. Fakta hovoří sama za sebe: Rusové změnili balanc sil ne ve prospěch teroristů," řekl Asad v rozhovoru pro noviny Komsomolskaja pravda.