S tím, jak USA oficiálně vstupují do Jemenské vojenské kampaně, to vypadá, že i Británie je připravena a ochotna spustit katalytickou událost, po které už nebude návratu. S tím, jak jsou vztahy mezi Ruskem a Západem na nejnižším bodě od Studené války a přitom se rychle zhoršují, tak piloti Royal Air Force (RAF) dostali při leteckých misích nad Sýrii volnou ruku k sestřelování ruských vojenských tryskáčů nad Sýrií a Irákem, pokud by je ohrožovali.


Tento vývoj přichází spolu s varováním, že Británie a Rusko jsou teď „o krok blíže“ válce, jak píše Sunday Times.

Zatímco byli piloti Tornad RAF instruováni, aby se vyhýbali kontaktům s ruským letectvem při zapojení do misí Operace stínidlo, kódové jméno RAF pro činnosti proti ISIS v Iráku a v Sýrii, tak jejich letouny byly vyzbrojeny raketami vzduch-vzduch a piloti dostali zelenou, aby se bránili, pokud je budou ruští piloti ohrožovat.

„Nejdříve se britští piloti budou pokoušet vyhýbat se situacím, kdy by byl vznik útoku letadla proti letadlu pravděpodobný – vyhýbejte se takovým oblastem, kde je ruská aktivita,“ řekl neidentifikovaný zdroj z britského Trvalého spojeného ústředí (PJHQ) Sunday Times. „Ale když se na pilota střílí nebo pilot věří, že se na něj bude střílet, může se bránit. Jsme teď v situaci, kdy jediný pilot bez ohledu na národnost, může mít strategický dopad na budoucí události.“

Situace začne být zapeklitá, když se kvalifikuje formulace „když věří, že se na něj bude střílet“ – jelikož to znamená otevřené zapojení funkce hodnocení hrozeb v reálném čase během podmínek stresu, kdy prudce vzroste pravděpodobnost eskalace, která by mohla být výsledkem toho, že na sebe začnou pálit dva válečné letouny.

Tornáda RAF budou vyzbrojena tepelně naváděnými pokročilými raketami vzduch-vzduch na krátkou vzdálenost (Asraam rovněž zvanými rakety AIM-132), dodává IBT. Tyto zbraně, které stojí 200 000 ₤ každá, mají větší dostřel, než jiné protiletecké rakety, což pilotům RAF umožní sestřelovat nepřátelská letadla, aniž by se sami stali cílem.