Při posledním potvrzení zhoršujících se vztahů mezi Moskvou a Západem zrušil ruský prezident Vladimir Putin návštěvu Paříže dohodnutou na příští týden, když prezident Francois Hollande řekl, že se s ním setká, jen aby si promluvili o Sýrii. Napětí mezi Moskvou a Paříží narůstalo už přes týden poté, co ruská delegace v OSN vetovala Francií koncipovanou rezoluci Rady bezpečnosti Spojených národů o Sýrii. Rostoucí hněv francouzských činitelů kvůli Rusy podporované syrské ofenzivě proti rebely drženým oblastem města Aleppo je přiměl, aby přehodnotili, zda by měli 19. října Putina hostit, hlásí Reuters.


„Dal jsem panu Putinovi na srozuměnou, že když do Paříže přijede, tak jej nebudu doprovázet na žádné ceremonii, ale budu připraven pokračovat v dialogu o Sýrii. On se však rozhodl návštěvu odložit,“ řekl pochybně pohostinný Francois Hollande na Radě Evropy ve Štrasburku.

Bylo naplánováno, že ruský prezident 19. října bude inaugurovat novou ruskou pravoslavnou katedrálu a navštíví výstavu ruského umění, teď k tomu však nedojde, když USA a Rusko ohledně Sýrie přerušily diplomatické vazby, a teď to vypadá, že i s Francií, nebo přinejmenším s Hollandem, když se k nim přidal.

Kreml potvrdil Putionovo rozhodnutí, ale nezmiňoval se o Sýrii a uvedl, že byl připraven přicestovat do Paříže podle Hollandova přání.

Zatímco Paříž říká, že je kriticky důležité udržet s Moskvou dialog a nezhoršovat vztahy, tak události v Sýrii vazby mezi nimi narušily, jelikož obě ty země podporují odlišné strany tohoto konfliktu. S tím, jak Holland ruské nálety v Sýrii označil za „válečné zločiny“, tak zároveň řekl, že je dále nezbytné s Moskvou mluvit, ale jedině když diskuse bude „pevná a upřímná,“ protože jinak to bude „šaráda“.

Je ironií, že poslední obvinění Ruska z ‚válečných zločinů‘ přichází den poté, co Reuters hlásí, že to masové vraždění nevinných civilistů v Jemenu podporují USA, což znamená, že i Obamova administrativa je vinna válečnými zločiny.

„Rusko má s Francií značné neshody o Sýrii a ruské veto francouzské rezoluce Rady bezpečnosti OSN zabránilo ukončení bombardování a nastolení příměří,“ řekl Hollande na Radě Evropy.

„Jsem připraven se s prezidentem Putinem sejít, pokud budeme moci pokročit s mírem, ukončit bombardování a oznámit příměří,“ řekl.

Jelikož k tomu nedojde, tak to teď vypadá, že diplomatické vztahy Francie s Ruskem na nejvyšší úrovni ve všech ohledech zamrzly.

Zdroj:  zerohedge.com