Ruské Aerokosmické síly v Sýrii v podmínkách reálného boje otestovaly vysoce explozivní pumy KAB-500S vybavené systémem satelitního navedení. V letech 2015-2016 ruské Aerokosmické síly poprvé v reálných bojových podmínkách v Sýrii použily nejnovější regulovanou munici vysoce explozivních bomb KAB-500S vybavenou systémem satelitního navádění.


Tato přesně naváděná munice, využívající principu „zahoď a zapomeň“ je schopna zasahovat v kterékoliv denní době a za každého počasí různé cíle se zajištěním vysoké přesnosti zasažení cíle. Během náletů tyto bomby ničily důležité cíle jako budovy, kde se scházeli vůdci různých teroristických skupin.

Vysoko-explozivní pumy KAB-500S v Sýrii obvykle nesly bitevníky Su-34, i když i Su-24M, Su-30M, Su-35 a MiG-35 jsou rovněž schopny tyto pumy používat, přičemž jich lze použít jak z velkých výšek, tak i z výšky pouhých 550 metrů.

Smart air bomb KAB-500S-E (Photo: defence.ru)

Během bojového použití byly překračovány charakteristiky přesnosti v cíli, které byly před tím uváděny. Takže podle zástupce ruského ministerstva obrany maximální odchylka od záměrného bodu není větší než pět metrů.