Všichni dobře víme, že je stres je třeba vědět zvládat, jinak nás pohltí a uškodí zdraví. Když zažíváte těžké chvíle v práci, škole nebo ve vašem osobním životě, můžete použít triky a techniky, jak si uklidníte své nervy. Vědci na tento účel vytvořili seznam 10 písní, které na působí na psychiku člověka nadmíru konejšivě. …

Zvuková terapie je již dlouho populární jako způsob relaxace a nástroj na obnovení lidského zdraví. Už po staletí používali domorodé kmeny hudbu na zvýšení svého blahobytu a zlepšení zdravotního stavu.

Neurologové ve Velké Británii nedávno určily, které tóny přinášejí pro lidské tělo nejvíce blahodárných účinků.

Studie byla převedena na účastnících, kteří se pokoušeli řešit složité hádanky tak rychle, jak je to možné, zatímco byli napojení na snímače.

Hádanky u nich vyvolaly určitou úroveň stresu. Účastníci při tom poslouchali různé písně, dokud výzkumníci měřili jejich mozkovou aktivitu, jakož i fyziologické stavy, které zahrnovaly srdeční frekvenci, krevní tlak a rychlost dýchání.

Podle Dr. Davida Lewise-Hodgsona z Mindlab International, který provedl tento výzkum, objevili jednu píseň, která vyvolávala větší stav relaxace než jakákoliv jiná hudba.

Ve skutečnosti poslech této jedné písně s názvem "Weightless" způsobilo u účastníků pozoruhodné 65% snížení celkové úzkosti a 35% snížení fyziologické úrovně, při které jsou schopni dosahovat relaxovat. Jinými slovy, snadněji dosáhnou stav klidu.

Stejně pozoruhodná je skutečnost, že tato píseň byla ve skutečnosti vytvořena právě pro tento účel.

Společnost Marconi Union ji vytvořila ve spolupráci s odborníky na duševní zdraví. Její pečlivě strukturované harmonie, rytmy a basové shody pomáhají zpomalit srdeční tep posluchače, snížit jeho krevní tlak a hladinu stresového hormonu kortizolu.

Snížení úzkosti představuje jednu z nejdůležitějších úloh současnosti. Stres totiž výrazně zvyšuje riziko zdravotních problémů, jako jsou srdeční onemocnění, obezita, deprese, zažívací problémy, astma a jiné.