7. října Syrská armáda a domobrana Národních obranných sil (NDF) zahájila mohutnou protiofenzivu proti spojeným teroristickým silám Svobodné syrské armády (FSA), Ahrar al-Sham, Jund al-Aqsa a Jabhat Fatah al-Sham (bývalá Jabhat al-Nusra) severovýchodně od syrského města Hama. Původně Syrská armáda a NDF převzaly kontrolu nad vesnicí Junaynah a pak po sériích přestřelek osvobodily Sha’atha a Tulaysiyah.


8. října provládní síly od teroristů osvobodily vesnici al-Qahira, kopce al-Shu’tha a blízké zemědělské letiště Khefseen a kontrolní body u al-Kahima a al-Naqra. 9. října pokračovala armáda spolu s NDF v operaci ve směru Tamat al-Kalifah, Qubaybat Abu al-Huda a Kubbariyah. Do 10. října po sériích těžkých palebných střetů s teroristy zabrali strategické město Ma’an a blízkou vesnici Kubbariyah.

Ma’an bylo jedno z významných měst strategicky umístěných u dálnice M5 a zabraných spojenými teroristickými silami (k dalším patří Taibat al-Imam, Al-Latamihan a Kfar Zitam).

Obrana teroristů zkolabovala také kvůli probíhajícím bojům mezi různými frakcemi. Hlavní střety probíhají mezi Ahrar al-Sham a Jund al-Aqsa. Fateh Halab, Liwa al-Haq, Jaish al-Sunna a Ahrar al-Sharqiayah ohlásily podporu pro Ahrar al-Sham, zatímco Fatah al-Sham hrála roli velkého bratra a prováděla série pokusů zprostředkovat zastavení palby mezi těmito skupinami. 9. října Jund a-Aqsa vystoupila z aliance s Fatah al-Sham. Nicméně ani do 10. října nebylo dosaženo příměří. Nejméně 12 vojenských velitelů a nejméně 80 militantů bylo při těchto rozbrojích zabito.

Armáda, NDF, Hezbollah, Liwa al-Quds (palestinská provládní milice) a další provládní jednotky podporované ruskými Aerokosmickými silami a Syrským arabským letectvem nabyly ve svém postupu proti spojeným teroristickým silám Jaish al-Fatah a Fatah al-Sham na hybnosti ve strategickém velkoměstě Aleppo. Provládní síly uplatňují dlouhodobou strategii zaměřenou na získání převahy nad teroristy pomocí převahy v palebné síle a v posilách. Teroristické jednotky obklíčené ve východním Aleppu mají jen omezené možnosti zásobování a manévrovatelnosti.

8. října armáda a Liwa al-Quds převzaly po sériích střetů s teroristy plnou kontrolu nad čtvrtí Awijah. Provládní síly rovněž zabraly strategický vrchol kopce jižně od této čtvrti a kruhový objezd Jandoul. 9. a 10. října pokračovali loajalisté v operacích v severním Aleppu, kde útočí na Jaish al-Fatah a Manashi al-Breij jihovýchodně od Awijah. Střednědobým cílem loajalistů v severním Aleppu je zabrat kopec Asfar, který umožní zabezpečit Majbal Anzarat a získání palebné kontroly nad severní částí Anzarat. Dalším strategickým vrcholem kopce, který bude třeba, aby armáda a její spojenci dobyli, je Ayn Tal severovýchodně od čtvrti Bostan Bahsa, kterou armáda už částečně zabrala. Až se toto vše ve východním Aleppu povede, tak budou militanty kontrolované oblasti značně zredukovány a vládní síly budou moci zahájit zteč proti hlavním čtvrtím východního Aleppa.