Probíhají vládní pokusy zmocnit se kontroly nad naším volebním procesem, aby se volby urvaly pro Hillary Clinton. Není to ruská vláda. Tyto dny jsou pozoruhodné – je to čas, kdy nám došlo, že americká vláda se rozhodla zvolit si prezidenta. (Poznámka: Chápu, že naladění masových médií v dnešní Americe je na ten nejdůležitější problém, Trumpova obhroublá vyjádření, ale existují i skutečné věci, které by jinak měly lidem dělat starosti.)


Došlo k tomu takto:

Před dvěma dny, před druhou prezidentskou debatou, vláda Spojených států oficiálně obvinila Rusko z hacknutí kampaně se záměrem vměšovat so do amerických voleb. Ve společném prohlášení, postrádajícím jakékoliv technické podrobnosti, ministerstvo domácí bezpečnosti a ředitel Národního zpravodajství konstatovali, že „nedávná odhalení hacknutých emailů jsou v souladu s metodami a motivacemi Ruskem naváděného úsilí… a že vzhledem k rozsahu a citlivosti tohoto počínání jen ruští nejvyšší činitelé mohli dát k těmto aktivitám autorizaci.“

Prohlášení zabíhá do podrobností, jak jen demokratické servery byly napadeny, což jednoduše a prostě znamená, že americká vláda tvrdí, že Rusové se pokouší volby dohodit Donaldu Trumpovi. Zbývá ale ještě říci, proč by Rusové riskovali kybernetickou válku se Spojenými státy, když by to dělali, když mnozí naznačují, že Trump je duší neocon s prstem na atomovém knoflíku od prvního dne. Clintonová je daleko více politickým realistou smířeným v uplynulých osmi letech s běžným během věcí, když dělala ve prospěch Ruska ústupky na Ukrajině a v Sýrii. Ona ve skutečnosti vypadá jako ten stabilní už známý protihráč, který je vždy preferován.

Ač k tomu prvnímu „ruskému“ hacknutí došlo v červenci, tak pouhých 48 hodin před druhou prezidentskou debatou bylo o tom vydáno prohlášení. Klidně se to mohlo ponechat až na pondělí, není to nic s národně bezpečnostní naléhavostí, aby se to muselo vytáhnout už v pátek. Avšak s tímto načasování Trump, který se v podstatě v průzkumech na Clintonovou dotáhl, teď bude muset strávit většinu debaty svým obhajováním. Jelikož to prohlášení neobsahuje žádné podrobnosti, jen obvinění, tak je těžké vymyslet, jak by se mohl hájit. Pro Trumpa bude téměř nemožné, aby s něčím před sobotní nocí přišel, takže se to rovná téměř puči.