28. září tvrdila francouzská mise OSN, že ve východním Aleppu byly vybombardovány dvě nemocnice. A dokumentovali to v tweetu obrázkem zničených budov, ovšem z Gazy. Francouzi později ten tweet smazali. Není to poprvé, kdy se „Západní“ činitelé uchylují k takovýmto falešným tvrzením a k záměrnému zamlžování. Obvykle se ale úplně otevřeně lhát ostýchají.


Ale ne tak americký ministr zahraničí John Kerry. Ten na včerejší tiskové besedě před rozhovory s francouzským ministrem zahraničí Jean-Marc Ayraultem o nové rezoluci OSN o Sýrii řekl:

Teď v noci režim zaútočil na zase další nemocnici a 20 lidí zabil a dalších 100 lidí zranil. A Rusko s tím režimem světu dluží více než vysvětlení toho, proč neustále útočí na nemocnice a zdravotní zařízení a na děti a ženy. Tyto činy volají po řádném vyšetřování válečných zločinů. A ti, kteří je páchají, by za ně měli být pohnáni k odpovědnosti.

Ale žádná z opozičních skupin netvrdila, že by k takovéto příšerné události došlo. Žádná. Žádná tisková agentura o tom neměla zápis. Dokonce ani dezinformační kanál britské MI-6 Pozorovatelé lidských práv SOHR, který dost spolehlivě ohlašuje jakoukoliv oběť, a je hojně citován „Západními“ médii, nic o tom, že by kdekoliv v Sýrii k takovéto události došlo, neřekl.

K tomu strašlivému incidentu, co Kerry tvrdí, nedošlo. Kerry si ho vymyslel. (Nebo možná, že bylo naplánováno, že zaranžují, aby se to stalo, ale zrušili to, a Kerrymu memorandum o zrušení ušlo?) Kerry se uchýlil ke lži, aby volal po vyšetřování a trestání válečných zločinů. Udělal to před kamerami na oficiální události se zahraničními hosty a v kontextu rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

A to je příšerné. Skoro tak příšerné jako falešné tvrzení Colina Powella o zbraních hromadného ničení v Iráku před Radou bezpečnosti OSN.

Ranní zprávy, jako tato od CBS NEWS, Kerryho tvrzení opakovaly:

Kerry řekl, že syrské síly přes noc zasáhly nemocnici a zabily 20 lidí a zranily 100, čímž tedy popisoval to, co by mohl být poslední útok na civilní cíl vedený buď Moskvou, nebo jejím spojencem z Damašku.

Ale New York Times, když o této události psal, tak zmínil Kerryho požadavky na vyšetřování válečných zločinů, aniž by se zmínil o tvrzeních s údajně vybombardovanou nemocnicí. O tom nepadlo ani slovo. V tomto listu, který se prohlašuje za „zápisník faktů“, ke Kerryho lži nedošlo. Podobně i Washington Post, který se ve vlastním článku o Kerryho nesmyslu ani nezmínil.

Také poslední psaní Matthew Lee od AP tuto lež pomíjí. Je to dost kuriózní, neboť Mett Lee o ní evidentně ví. Každodenní tiskový briefing ministerstva zahraničí o tom měl celou sekci. Video z ní ukazuje Matta, jak klade otázky:

OTÁZKA: OK: K Sýrii a ke komentářům ministra z dnešního rána, jednomu z nich. – Víte, o jakém útoku ve svém komentáři mluvil, co měl proběhnout přes noc na nemocnici v Aleppu? PAN KIRBY: Myslím si, že ministr asi ve skutečnosti mluvil o úderu, k němuž došlo včera na polní nemocnici v gubernii Rif Dimashq. Nejsem si přesně jist, o čem to mluvil, ale myslím si, že ve skutečnosti mluvil o tomto, co-