Po měsících spekulací, zda USA oficiálně Rusko obviní z odpovědnosti za různé průniky a hacknutí v první řadě se týkající Demokratické strany, tak před chvílí jsme nakonec dostali to dlouho očekávané potvrzení, když USA Rusko jmenovaly jako činitele za pokusy o hacknutí politických organizací a co je důležitější státního volebního systému, přičemž Putina obvinily z vedení rozsáhlé kampaně vměšování se do voleb 2016 včetně hacknutí počítačů Demokratického národního výboru a počítačů dalších politických činitelů.


V prohlášení americké „zpravodajské komunity“ se praví, že si je „jistá“, že ruská vláda „vedla nedávné úniky emailů od amerických osob a institucí včetně těch od politických organizací USA,“ uvedli ve společném prohlášení Ministerstvo domácí bezpečnosti a ředitel národního zpravodajství o volební bezpečnosti.

USA dodaly, že „tyto krádeže a vyzrazování jsou záměrným vměšováním do amerického volebního procesu.“

Tato obvinění pronesená Úřadem ředitele národního zpravodajství a Ministerstvem domácí bezpečnosti přichází spolu s tím, jak zevnitř administrativy a od některých zákonodárců narůstá tlak na to, aby byla Moskva učiněna odpovědnou za soustavu akcí zjevně zaměřenou na vyvolání rozkolu kolem voleb. Je dost jasné, že formální přičtení těchto akcí na vrub Rusku, což je cosi, o čem se už dlouho diskutovalo v kruzích informační bezpečnosti, když představuje vystupňování rétoriky Obamovy administrativy.

Tato administrativa rovněž Moskvu obvinila z hacknutí Demokratického kongresového kampaňového výboru a z následných úniků soukromých emailových adres a čísel mobilních telefonů demokratických zákonodárců. Následovaly série dalších úniků a hacknutých materiálů, z nichž u všech podezírali, že je provedli Ruskem sponzorovaní hackeři.

Rusko samozřejmě jakékoliv vazby s těmito hacknutími popíralo.

Jak toto oficiální prohlášení DHS a ODNI uvádí, je tou skutečnou stranou, co přednáší toto obvinění Ruska, americká zpravodajská komunita, která se v posledních letech ukázalo být dost velkým oxymóronem. Což je patrné rovněž i ze závěru: „Na základě rozsahu a citlivosti tohoto hackerského úsilí věříme, že pouze ruští nejvyšší činitelé mohli k takovýmto činnostem poskytnout autorizaci.“ Čili to mohlo být i naopak, kdyby je autorizovali „nejvyšší“ američtí činitelé s úmyslem vytvořit první kybernetickou válku pod falešnou vlajkou.