Rusko poté, co Amerika pohrozila sestřelováním ruských letadel nad Sýrií, zahájilo přemisťování střel schopných nést jaderné hlavice do Evropy, čímž značně vzrůstá nebezpečí všeobecné války. Ruské ozbrojené síly podle vnitřních zdrojů z Estonska zjevně přemisťují nosiče jaderných hlavic střely Iskander-M ze Saint Petěrsburgu do Kaliningradu, tj. do ruské enklávy ležící mezi členskými státy NATO – Litvou a Polskem.


Ty Iskandry-M, které jsou schopné střílet jaderně vyzbrojené rakety na více než 300 mil (480 km) daleko údajně do Kaliningradu přivezla loď už dva roky před jejich plánovaným nasazením v této enklávě.

Rusko kromě svého vojenského nasazení v Kaliningradu do Sýrie nasadilo protiletecké raketové systémy S-300 a S-400, když Obamova administrativa dělala skryté narážky o náletech na syrské vládní síly za účelem zastavení jejich postupu v Aleppu.

„K možnostem, o kterých se uvažuje, i když zůstávají tajné, patří bombardování ranvejí Syrského letectva pomocí střel s plochou drahou letu a dalekonosných zbraní vystřelovaných z koaličních letadel a lodí,“ řekl Washington Post činitel administrativy.

Mluvčí ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov řekl, že „jakýkoliv raketový nebo letecký útok na území kontrolovaná syrskou vládou budou jasnou hrozbou ruskému personálu.“

„A všechny ty amatérské iluze o existenci ‚neviditelných‘ letounů narazí na zklamání z reality,“ dodal s odkazem na povídačky Spojených států o tom, že ruské protiletecké systémy nejsou schopné americké kradmé (stealth) letouny zaměřit.

K dalším projevům narůstajícího napětí patřilo to, že ruská ambasáda ve Washingtonu vystavila fotku tiskového tajemníka Bílého domu Joshe Earnesta spolu s raketovým systémem S-300 na Twitteru s přípisem uvádějícím, že Rusko k ochraně svého vojenského personálu v Sýrii použije „všech nutných obranných opatření“.