Opětovné obnovení dohody o zpracování přebytečného plutonia mezi Ruskem a Spojenými státy závisí na Washingtonem splněných podmínkách. Moskva chce recipročně, aby Washington zrušil sankce vůči Rusku a rezignoval na posílení sil NATO ve střední Evropě. „Rusko zastavuje plnění dohody uzavřené s USA z roku 2000 o likvidaci plutonia,“ stojí ve vyhlášce podepsané ruským prezidentem Vladimirem Putinem.


V důvodové zprávě je uvedeno, že plnění dohody se přerušuje "v souvislosti se zásadní změnou okolností, vzniku ohrožení strategické stability v důsledku nepřátelských akcí Spojených států  amerických ve vztahu k Ruské federaci, neschopnosti Spojených států dostát svým závazkům, pokud jde o likvidaci přebytečných zásob plutonia a také proto, že je třeba neprodleně podniknout kroky na ochranu bezpečnosti Ruské federace ".

Na základě této dohody, Spojené státy a Rusko odstranily už 34 tun obohaceného plutonia, ze kterých může být vyrobeno 17 tis. jaderných hlavic. Dohoda byla uzavřena v roce 2000, na konci prezidentského mandátu Billa Clintona .

Dohodu naplnila smlouva z roku 2010, kterou podepsal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a tehdejší šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová, která nyní kandiduje na post amerického prezidenta.

Návrh zákona o podmínkách k obnovení jaderné dohody se Spojenými státy,  poslal Putin před prvním zasedáním dumy, do dolní komory ruského parlamentu, zvolené v září na další  funkční období.