Kandidát na viceprezidenta USA za Republikánskou stranu Michael Pence ostře kritizoval postoj Ruska při řešení situace v Sýrii a současně vyzval k rozmístění protiraketového štítu v České republice a Polsku. „USA, tato skutečně veliká zem, právě odstoupila od dohody o příměří, zatímco Vladimir Putin rozmísťuje protiraketové systémy v Sýrii," řekl Pence.


„Takže Amerika teď musí vytvořit bezpečné zóny, aby rodiny, ohrožené rodiny s dětmi, mohly tato území (v Sýrii) opustit. Musíme spolupracovat s našimi opravdovými partnery v reálném čase, hned teď, abychom to mohli realizovat," řekl Pence v průběhu debat se svým protivníkem, demokratickým kandidátem na viceprezidenta USA Timem Kainem.

Kromě toho podle jeho slov „ruský lídr diktuje Spojeným státům podmínky" v Sýrii.

„Na provokace musí USA reagovat silou. Když bude Rusko pokračovat v barbarských útocích na civilisty v Aleppu, pak musí být USA připraveny na to, aby použily vojenskou sílu k úderu na vojenské cíle režimu (syrského prezidenta Bašára Asada)," dodal Pence.

„Musíme rovněž rozmístit štít protiraketové obrany v České republice a v Polsku, kterých se vzdali Barack Obama a (demokratická kandidátka na prezidenta) Hillary (Clintonová), aby neubližovali Rusům, v roce 2009," řekl Pence.