Nejnovější radarová stanice Voroněž-DM v oblasti Jenisejsku v Krasnojarském kraji poprvé objevila v severovýchodním nebezpečném raketovém směru realný balistický cíl, informovala RIA Novosti tisková služba koncernu RTI. V Rusku bylo na začátku nového milénia rozhodnuto o postavení řady vysokotechnologických radarových stanic Voroněž-DM, a to i v oblasti Jenisejsku, pro zdokonalování národního systému včasného varování před raketovým útokem.


Tento rádiolokátor s velkým dosahem je určen pro kontrolování dříve nezajištěného severovýchodního směru, který je nebezpečný z hlediska možného raketového napadení — ze strany Severní Ameriky.

Tato radiolokační stanice je schopna zjistit přesnou polohu místa odpálení balistických cílů a sledovat je.

„Radarová stanice Voroněž-DM, která se nachází v oblasti Jenisejsku (Krasnojarský kraj), poprvé zachytila reálný balistický cíl a přesně určila jeho charakteristiky trajektorie. Díky tomu byla potvrzena správnost učiněných rozhodnutí k vytvoření řady radiolokačních stanic s dlouhým dosahem s cílem zajištění obranyschopnosti země," řekli v tiskové službě společnosti.

Jaký konkrétní cíl byl zachycen a kdy, to nebylo oficiálně sděleno.

Aktualizace: Informaci dementovala státní agentura TASS s tím, že šlo jen o simulaci v rámci armádních testů.