Přípravy k vytvoření společného výkonného střediska pro koordinaci operací USA a Ruska v Sýrii byly zastaveny, prohlásil oficiální mluvčí ústředního velení (CENTCOM) ozbrojených sil USA, plukovník John Thomas. Jak řekl americký důstojník televizní stanici CBS, „neočekává v nejbližší době žádný velký pokrok" kvůli ostřelování společné kolony Červeného kříže a humanitárních organizací OSN u Aleppa.


Zdůraznil přitom, že CENTCOM si nemyslí, že šlo o letecký útok.

V noci na úterý se společný humanitární konvoj Syrského arabského Červeného půlměsíce a humanitárních organizací OSN stal terčem ostřelování v oblasti Urum al-Kubra, severozápadně od Aleppa.

Průjezd kolony do severních oblastí Aleppa byl schválen Damaškem a ozbrojenou opozicí. Mezinárodní komise červeného kříže informovala o smrti jednoho pracovníka Červeného půlměsíce a nejméně 20 zraněných.

V pondělí 12. září vstoupil v Sýrii na dobu sedmi dnů v platnost režim zastavení palby. Dále měla být zahájena praktická činnost společného výkonného střediska, v jehož rámci měli ruští a američtí vojáci koordinovat údery na cíle v Rusku a dalších zemích zakázaných skupin Fronta an-Nusra (Džabhát Fatah aš-Šám), Islámský stát a dalších teroristů v předem odsouhlasených oblastech, ve kterých budou akce syrského letectva pozastaveny.

Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že ani ruské ani syrské letectvo humanitární konvoj nebombardovalo.