Téměř přesně rok poté, co Salman bin Albdulaziz Al Saud, král Saúdské Arábie, správce dvou Svatých mešit a hlava Domu Saúdů se svým 1 000 sluhů spěšně opustil svou milionářskou rezidenci u Cannes, aby pokračoval v dovolené v Maroku, toky peněz v tomto království už netečou tak hladce ani k desetitisícům zahraničních pracovníků arabského subkontinentu, takže tito prchají z ohromných stavenišť, kde dosud pro Saúdy pracovali. …


Mimo toto království se téměř nereferovalo o tom, že největší stavební magnáti této země – včetně těch ze skupiny bin Ládinů – nedostali od Saúdské vlády zaplaceno za své hlavní stavební projekty a část té armády pracujících na Saúdskou Arábií financovaných stavbách v Indii, Pákistánu, Srí Lance a dalších pracovníků nedostala žádnou mzdu, a to někteří už několik měsíců.

Indická a Pákistánská ambasáda oslovila saúdskou vládu s prosbou, že jejich dělníci by se přeci měli zaplatit. Časopis Economist, který k saúdské monarchii přijal stejný přístup patlání přikrášlujícího makeupu jako britská vláda, neustále poukazoval, že tamní úřady byly zdrceny kolapsem cen ropy. Obvykle však dávají přednost nezmiňovat se o čemkoliv, co by zbytek světa vyděsilo: tj. o tom, jakým je válka vedená zástupcem korunního prince a ministrem obrany Mohamed bin Salmanem v Jemenu beznadějným plýtváním. Od té doby, kdy tento oblíbený králův syn loni zahájil tuto absurdní válečnou kampaň proti Houthiům, při níž podporuje mezinárodně uznaného jemenského prezidenta proti šíitským povstalcům, letadla řízená piloty od Saúdů a z Emirátů (za pomoci britských technických „expertů“ na zemi) vybombardovala více nemocnic, klinik a lékařských skladů, než jich zničila celkem Amerika od roku 1999 v Srbsku a Afghánistánu dohromady.

A výsledek? Země s 16 procenty ověřených světových rezerv ropy, jejíž ropná společnost Aramco vydělává více než 1 miliardu $ denně má teď rekordní rozpočtový deficit 100 miliard $ a není schopna splácet své účty. Nejdříve se jemenské fiasko jmenovalo „Operace rozhodná bouře,“ která se ukázala být nejdelší a nejméně rozhodující arabskou „bouří“ na Středním východě nedávné historie – takže byla přejmenována na „Operaci obnovy naděje.“ A bombardování pokračovalo stejně jako při té „bouři“ před „nadějí“ spolu i s pomocí britských „expertů“. Žádný div, že ten samý zástupce korunního prince Mohamed letos oznámil, že státní výdaje na platy budou sníženy, ovšem příjmy jednotlivců vzrostou.

V Pákistánu, jehož vojáci tvoří značný počet „Saúdských“ ozbrojených sil nastalo pobouření, když se poslanci ptají, proč tři saúdské společnosti už osm měsíců nezaplatily svým zaměstnancům, přičemž jim odmítly dávat alespoň jídlo. V některých případech Pákistán svým vlastním občanům alespoň to jídlo zaplatil.